Fotbalový stadion v Bordeaux od H&deM

Vložil
Petr Šmídek
27.05.2015 06:50
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Herzog & de Meuron

Švýcarský ateliér Herzog & de Meuron není pouze specialistou na muzejní stavby, ale jak dokládají na domovském příkladu FC Basel nebo ikonickém FC Bayern v Mnichově, umí také vykouzlit svatostánky pro fotbalové příznivce.
V těchto dnech byl po dvou letech stavebních prací dokončen stadion ve francouzském Bordeaux. Minulou sobotu se na hřišti odehrál první zápas místního klubu proti Montpellier a v polovině příštího roku se zde bude konat evropské mistrovství.
Basilejská dvojice architektů Jacques Herzog a Pierre de Meuron se svým návrhem lehkého obdélníkového přístřešku podpíraného řadou tenkých sloupů zvítězila v mezinárodní soutěži v roce 2011. Symetrický vzhled, jasná forma, půdorysné rozměry blížící se ke čtvrt kilometru, zastřešení plochy přes 45000 m² nebrání tomu, aby stadion působil lehce a vzdušně. Střechu podpírají stovky 37 metrů vysokých sloupů. Tribuny mohou pojmout až 42000 diváků. Na rozdíl od pneumatické multimediální fasády mnichovského stadionu a konstrukčně předimenzovaného pekingského stadionu se v Bordeaux nechali H&deM inspirovat antickými chrámových stavbami („fotbal je novodobou náhražkou náboženství a každé utkání je mší“), ale v dalším kroku tyto konotace zpochybňují („na rozdíl od zvýšeného chrámového soklu nechali velkolepé schodiště stadionu vymezující hranice mezi vnitřkem a vnějškem jednoduše zmizet“).

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články