Kresby Jana Kaplického představuje výstava ve Veletržním paláci

Vložil
ČTK
10.04.2015 15:00
Praha

Jan Kaplický
Future Systems



Praha - Kresby a koláže Jana Kaplického vystavuje Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci. Výstava chce návštěvníky seznámit s méně známou součástí jeho tvorby u příležitosti architektových nedožitých 78. narozenin. Výstava se do Prahy přesunula z londýnské Architectural Association Gallery.

    Kresba byla součástí Kaplického tvůrčího procesu, s jejíž pomocí experimentoval a formuloval svoje myšlenky a vize na papír. Výstava tak může být i oslavou tradičního způsobu kresby rukou, protože dnes i v architektuře hrají primární roli digitální technologie.
    "Jan Kaplický jako jeden z prvních experimentoval s organickými a biomorfními tvary ještě před nástupem počítačového věku, tedy v dobách, kdy narýsování složitých křivek znamenalo pracné opisování křivítek perem," uvedl k projektu architekt Richard Rogers, který se s Kaplickým seznámil během projektu pařížského Centre Pompidou a který je zároveň autorem předmluvy ke knize, která výstavu provází.
    Vystavené práce pocházejí z archivů nadačního fondu Kaplicky Centre v Praze, kde jsou uloženy od architektova úmrtí v roce 2009. Nejstarší práce na výstavě vznikaly na počátku 70. let - zatímco během dne Kaplický pracoval v kancelářích jiných architektů, večery a víkendy trávil doma kreslením a navrhováním. Architekturou, kterou v té době tvořil, byl nákres a řez vedený do posledního detailu. Věčně nespokojený se neustále snažil rozvíjet a tříbit svůj grafický jazyk.
    V roce 1979 založil Jan Kaplický spolu s Davidem Nixonem studio Future Systems. Od designových studií, například pro Mezinárodní vesmírnou stanici NASA, se studio postupně přesunulo k realizaci staveb, s čímž souvisela i proměna způsobu práce. Lord's Media Centre, oceněné v roce 1999 Stirlingovou cenou, se tak stalo posledním projektem, který Kaplický nakreslil kompletně rukou. Přestože Future Systems od té doby vypracovávalo formální výkresy na počítači, Kaplický svoje návrhy i nadále skicoval.
    Spolu se zahájením výstavy pořadatelé vyhlásili první ročník soutěže Kaplický Internship na podporu nejmladší generace českých architektů. Bakala Foundation bude hledat výrazné talenty mezi čerstvými absolventy architektonických škol. Vítěz bude mít možnost absolvovat stáž v jednom z předních architektonických studií v Británii - ten první pojede do londýnského studia Evy Jiřičné.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...kresby...
Zdeněk Skála
13.04.15 11:09
Posel z vesmiru?
takyarchitekt
14.04.15 01:56
...Duch (chimera)...
Zdeněk Skála
14.04.15 11:04
...polopaticky...
Zdeněk Skála
15.04.15 09:11
zobrazit všechny komentáře

Související články