reSITE 2015 představí Jamese Cornera a jeho park HIGH LINE v New Yorku

Zdroj
reSITE
Vložil
Tisková zpráva
02.04.2015 18:55
James Corner
field operations

  • reSITE 2015 opět příváží do Prahy vedoucí osobnosti technologických a sociálních inovací, mětského plánování a politiky. Tentokrát nabízí téma "sdílená města" jako řešení pro akutní problem naší doby: nedostatek zdrojů, nedostatek prostoru a jeho špatné využití a neschopnost probudit zájem obyvatele o veřejné dění.
  • Mezi největší odborníky, kteří se problematikou sdíleného prostoru ve městě zabývají, patří také autor krajinářského řešení úspěšného parku High Line v New Yorku James Corner (Field Operations).
V čele projektu High Line stálo studio Field Operations, které celý projekt přestavby nadzemní železnice vedoucí přes 23 městských bloků vedlo. High Line je považována za mimořádný veřejný prostor v srdci manhattanské čtvrti West Side. Již od svého otevření v roce 2009 se High Line stala ikonou inovativního designu, charakteristickým znakem své čtvrti, silným motivem pro rozvoj investic a inspirací pro města po celém světě. Design se vyznačuje intimní choreografií pohybu, ve kterém se prolínají zkušenosti z minulosti s vyhlídkami na budoucnost. Park vzniklý z železniční tratě High Line vyniká svým moderním designem, pro který je typická strohá dlažba, osobité osvětlení a neotřelé uspořádání veřejných prostor. High Line je ve světě designu a architektury považována za obrovský úspěch, který je důkazem toho, že vytvářet nové, moderní prostory ve městě je způsobem, jak umocnit jeho autenticitu. Projekt je výsledkem spolupráce mezi studiem James Corner Field Operations, které celý projekt vedlo, studiem Diller Scofidio + Renfro a architektem Pietem Oudolfem. Zadavatelem tohoto 6-akrového projektu je město New York společně se svým partnerem, organizací Friends of the High Line.

James Corner je zakladatelem a ředitelem James Corner Field Operations, newyorského studia krajinářské architektury. Jeho tvorba se vyznačuje výrazným moderním designem, který můžeme najít ve všech jeho pracích, od velkých projektů sestávajících se z celých městských částí a komplexních post-průmyslových areálů, až po malé, dobře řemeslně zpracované detaily různých menších designových projektů. Jeho snahou je vytvořit živé a dynamické městské prostředí, které respektuje jak jeho obyvatele, tak přírodu . Mezi jeho nejvýznamnější projekty patří High Line v New Yorku, Civic Center Park v Santa Monice a Olympijský park v Londýně. James Corner je profesorem krajinářské architektury na University of Pennsylvania. Publikoval a vystavoval na mezinárodní úrovni a získal významná ocenění National Design Award a American Academy of Arts & Letters Award za architekturu. Je autorem knih "The Landscape Imagination" a "Taking Measures Across the American Landscape".

O reSITE:

Již čtvrtým rokem přináší reSITE do Prahy světové špičky z oblasti vedení měst, městského plánování, architektury a městského rozvoje. V minulých letech mezi nimi byli například nizozemský architekt Winy Maas, bývalý primátor Bogoty Enrique Penalosa, inženýr a filozof Cecil Balmond, šéfka dopravního plánování města New Yorku Janette Sadik-Khan, architekt Craig Dykers z norského studia Snohetta, urbanista Reinier de Graaf ze špičkového studia OMA, šéf městského plánování města New Yorku Alexandros Washburn, dánský architekt Jan Gehl, Michael Kimmelman, kritik architektury a urbanismu z The New York Times, profesor a městský ekonom Edward Glaeser z Harvardovy univerzity), architekt a urbanista Adriaan Geuze ze studia West 8 nebo Greg Lindsay ze Světového ekonomického fóra. Ti všichni dělají z reSITE jeden z nejinovativnějších, nejangažovanějších a nejrozsáhlejších festivalů o městském designu, městském rozvoji, veřejném prostoru a architektuře v Evropě. ReSITE není uzavřenou konferencí, přináší množství doprovodných akcí, diskusí, filmových projekcí, výstav nebo cyklojízd, pro širokou veřejnost se zájmem o rozvoj měst.

reSITE přiveze do Prahy nejvýznamnější odborníky, kteří se problematikou sdíleného prostoru ve městě zabývají. Kromě Jamese Cornera navštíví konferenci také americký urbanista a kritik architektury Michael Sorkin, novinář a urbanista, zakladatel The Fast Company a člen Světového ekonomického fóra Greg Lindsay, komik a bývalý starosta Rejkjavíku Jon Gnarr, nebo rakouská architektka Gabu Heindl, bojující proti diskriminaci ve veřejném prostoru. Jejich působení zlepšilo radikálně způsob života ve městech, ve kterých pracují.
0 komentářů
přidat komentář

Související články