K úmrtí Michaela Gravese

Vložil
Petr Šmídek
15.03.2015 07:55
Michael Graves

Počátkem týdne nás zaskočilo předčasné oznámení letošního laureáta Pritzkerovy ceny, jímž se stal devětaosmdesátiletý německý architekt Frei Otto. S touto nečekanou zprávou se pojila smutná skutečnost, že si inženýrský vizionář Frei Otto nebude moci prestižní ocenění osobně převzít.
Jen o několik dní později se musel architektonický svět smířit s další ztrátou významné osobnosti. Ve čtvrtek 12. března 2015 ve věku osmdesáti let zemřel ve svém domě v Princetonu nejvýraznější představitel postmoderny a jeden z členů legendární 'Newyorské pětky'.
Michael Graves studoval na universitě v Cincinnati a na Harvardu, kde získal v roce 1959 magisterský titul z architektury. Následně obdržel dvouleté stipendium k pobytu na Americké akademii v Římě. Po návratu do Ameriky založil v Princetonu roku 1954 vlastní praxi a současně začal vyučovat na místní univerzitě.
Michael Graves byl jedním z členů tzv. Newyorské pětky (The New York Five), která se v 60. letech pokoušela o navázání a novou interpretaci meziválečného modernismu. V 70. letech se však zařadil po bok Roberta Venturiho a v postmoderním opojení setrval až do konce své profesní kariéry, která byla v roce 2003 přerušena infekčním onemocněním míchy a Gravesovým upoutáním na invalidní vozík. V roce 2012 Graves získal Driehausovu cenu za klasickou architekturu, která je nejvýznamnějším oceněním pro současné tradicionalistické architekty.
Vedle 350 staveb realizovaných převážně na americkém území ovlivňují každodenní život mnoha lidí po celém světě Gravesovy designové předměty, kterých navrhl pro domácnosti i kanceláře více než 2000 druhů.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články