Před 135 lety se narodil spoluzakladatel kubismu Josef Gočár

Vložil
ČTK
12.03.2015 09:45
Praha

Josef Gočár

Praha - Před 135 lety, 13. března 1880, se narodil jeden z nejosobitějších českých architektů 20. století Josef Gočár. K jeho nejznámějším realizacím patří kubistické stavby dům U Černé Matky Boží, Legiobanka a Lázeňský pavilon v Lázních Bohdaneč. Šíře Gočárova záběru byla obdivuhodná, sahala od návrhů nábytku až po urbanistické plány.

    Studovat uměleckoprůmyslovou školu v Praze začal rodák ze Semína u Přelouče až po vyučení zlatníkem. Po raných folklorizujících pracích se žák profesora Jana Kotěry přiklonil k evropské moderně a po roce 1911 se zaměřil na kubismus, u jehož zrodu stál.
    Ve dvacátých letech navrhl Gočár životaschopný regulační plán pro Hradec Králové, kde rovněž vznikla celá řada jeho staveb, například Rašínovo gymnázium ve tvaru otevřené knihy (dnes Gymnázium J. K. Tyla). To už ale byl profesorem na pražské Akademii výtvarných umění a tvořil v duchu funkcionalismu. Jeho nejlepším konstruktivistickým dílem je nejspíš kostel sv. Václava v Praze-Vršovicích a soubor rodinných vil na Babě. V roce 2000 byl Gočár, který zemřel 10. září 1945 v Jičíně, vybrán v anketě za největší osobnost české architektury 20. století.
0 komentářů
přidat komentář