Galerie hledá výrobce Palachova pomníku na Alšově nábřeží

Vložil
ČTK
04.02.2015 21:45
Praha

John Hejduk

Praha - Galerie hlavního města Prahy hledá výrobce Palachova pomníku na Alšově nábřeží. Cenu tří ocelových částí odhaduje na šest až deset milionů korun, ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. Pomník by měl být hotový ještě letos, zakázka má být odevzdaná do listopadu. Autorem pomníku, který v dřevěné podobě stál v 90. letech v zahradách Pražského hradu, je americký sochař a architekt českého původu John Hejduk (1929 až 2000).
    "Přáním rodiny Johna Hejduka bylo, že pomník vytvoří James Williamson, který s autorem na návrhu pracoval," řekla ČTK již dříve kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová. České zákony ale v případě veřejné instituce nedovolují zadat zakázku jediné vybrané osobě, proto bylo třeba vypsat veřejnou zakázku podle projektové dokumentace, kterou Williamson schválil.
    Pomník tvoří dvě geometrické plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlá představuje postavu syna-světlonoše a tmavá trpící matku. V 90. letech byly na Hradě vztyčeny pod názvy House of the Suicide (Dům pro sebevraha) a House of the Mother of the Suicide (Dům pro matku sebevraha). Byly inspirovány básní současného amerického spisovatele Davida Shapira, která byla v případě provizorních dřevěných plastik umístěna na soklech.
    Všechny části pomníku budou podle informací o zakázce z oceli, objekt Dům matky v černé barvě a Dům syna v nerezu. Obě budou vysoké 7,3 metru. Třetí součástí pomníku bude ocelová pamětní deska na betonovém základě, na níž bude laserem vyřezaný text básníka Davida Shapira v češtině a angličtině.
    Pražští radní odsouhlasili vybudování pomníku před dvěma lety v létě. Letos v květnu úkolem pověřili Galerii hlavního města Prahy a převedli na její účet peníze. Umístění pomníku souvisí s parkovými úpravami na Alšově nábřeží.
    Student Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní. Palachův čin v Praze připomínají pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, další na zdi Filozofické fakulty na Palachově náměstí a hrob na Olšanech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články