Výstava na Novém Městě představuje projekt muzea holokaustu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.01.2015 21:30
Praha

Roman Koucký
Roman Koucký architektonická kancelář

Praha - Výstava Cesty k památníku na Novoměstské radnici představuje projekt, jímž by se dnešní nádraží Bubny mělo změnit na centrum diskuze o holokaustu a jeho odkazu. Z bubenského nádraží byly za druhé světové války deportovány tisíce Pražanů do koncentračních táborů. Na březen plánují organizátoři položení základního kamene památníku, jímž je monumentální sochařské dílo Aleše Veselého, které odkazuje k transportům.

    Výstava přibližuje budoucí architektonickou koncepci památníku a seznamuje návštěvníky s projektem stálé expozice. Potrvá do 1. února a je přístupná zdarma.
    Základním kamenem památníku bude "základní kolej" - Veselého objekt je šikmo k nebi se zvedající kolej i s pražci, která připomene Jákobův žebřík. Objekt bude vysoký 20 metrů. Má stát na místě, kudy lidé při deportacích procházeli. Socha může působit i jako zdvižený prst - v tom případě více k současnosti než historii, uvádějí organizátoři.
    Je výzvou, aby koncept památníku stigmatické minulosti 20. století byl doveden k realizaci a zpřístupněn veřejnosti co nejdříve. "Odhalení monumentálního objektu Aleše Veselého nebude pouze novou sochou ve veřejném prostoru Prahy, ale především sdělením veřejnosti i politikům, že koncepce proměny nádraží Bubny pro Památník ticha je připravena k realizaci," dodává autor projektu, filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl. Přeměnu nádraží v moderní památník novodobé historie připravuje společnost od roku 2012.
    Dnes již nefunkční objekt se má podle představ organizátorů stát platformou se stálou expozicí, výukovými programy, sezonními výstavami a prostorem pro setkávání. Nezisková společnost Památník Šoa uzavřela s Českými drahami smlouvu o pronájmu na 50 let. Studii přestavby objektu připravuje architektonická kancelář Romana Kouckého. Projekt zajišťuje ateliér Deltaplan.
    Podle organizátorů projektu je Praha jedním z mála evropských hlavních měst, které ve veřejném prostoru nepřipomíná památku obětí holokaustu. "Máme důstojný památník zesnulým, kteří se nevrátili z transportů, což jsou jména na zdi v Pinkasově synagoze. Ale Praze chybí centrum, kde se dají tyto věci diskutovat," řekl již dříve Štingl. Informace o Památníku ticha jsou na www.bubny.org.
0 komentářů
přidat komentář

Související články