Ve zlínském zámku by po revitalizaci mohlo být muzeum i hotel

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
12.12.2014 11:20
Zlín

Pavel Míček
Pavel Míček Architects

zdroj: zlin.cz
Zlín - Zlínský zámek, který je nejstarší stavbou ve městě, by mohl po revitalizaci být sídlem moderního městského muzea s důrazem na architekturu. Novinářům to řekl Čestmír Vančura, zástupce obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, která má od města objekt pronajatý a snaží se o jeho obnovu a otevření se lidem. V zámku by měla být také obřadní síň, ateliéry designérů a dalších kreativních umělců, hotel, restaurace i kavárna. Vyplývá to z architektonické studie revitalizace zámku, kterou vytvořil architekt Pavel Míček.

    Studii zadala společnost Zlínský zámek, předcházel jí stavebně historický průzkum objektu. Památkáři při něm objevili například nové zbytky výzdoby nároží, které byly skryté pod novodobými omítkami a nevědělo se o nich, dochovaly se 500 let. Základy objektu pocházejí z druhé poloviny 15. století, kdy na místě stála stará zlínská tvrz. První písemná zmínka o gotické tvrzi se objevuje v roce 1360.
    Zámek byl rok pro veřejnost uzavřený, loni se z něj vystěhovalo muzeum a krajská galerie do nového Baťova institutu. Město poté hledalo pro objekt využití. Pronajalo ji společnosti Zlínský zámek, která v něm otevřela galerii a pořádá různé akce.
    Míček ve svém návrhu navazuje na skutečnost, že podoba zámku se postupně měnila. "Jedná se o hledání genetického kódu budovy. Nevznikla v jednu danou epochu, ale z původní tvrze, a neustále se dostavovala až do dnešní podoby. To neustálé dostavování, které probíhalo napříč 500 lety, je klíčovým motivem k další práci s touhle budovou. Je to pokračování toho, co se tady děje 500 let," řekl ČTK Míček.
    Nejvýraznějším zásahem ve studii je umístění moderní nástavby, která nahradí současnou střechu. "Nástavba má nějakou formu, odpovídá své době. Důvodem ale není forma, ale funkční náplň, a to je muzeum architektury. Potřebuje určitý typ prostoru, který v historických třech podlažích není a my je nechceme deformovat, proto jej umisťujeme na horní podlaží," podotkl architekt. Muzeum by mělo mapovat historii Zlína, osobnosti i obory, které město proslavily, kromě architektury také například průmyslový design.
    Studii již společnost Zlínský zámek představila zástupcům radnice. "Tento návrh považuji za zajímavý počin, o kterém se bude určitě ještě diskutovat. Záměr rekonstruovat zámek je určitě krok správným směrem," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN).
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Proč?
ferdos
12.12.14 12:13
Zlinsky zamek
Zdenek Vavrik
14.12.14 02:06
zobrazit všechny komentáře

Související články