Nová Expozice Jiřího Krohy a výstavní síň v Benátkách nad Jizerou

Zdroj
Marcela Hančilová
Vložil
Tisková zpráva
12.09.2014 10:35
Jiří Kroha

27. září 2014 bude v Benátkách nad Jizerou otevřena Expozice Jiřího Krohy a výstavní síň v prostoru bývalého Okresního domu a muzea na Husově náměstí 41. Stálá expozice v prvním patře představí historii domu a připomene významnou osobnost architekta Jiřího Krohy, podle jehož návrhu byl objekt v roce 1927 postaven. S historií domu se návštěvníci seznámí prostřednictvím dobových fotografií a dokumentů. V komorní expozici nebude chybět ani korespondence týkající se výběrového řízení a průběhu stavby, architektonické plány a zajímavé kresebné varianty budoucí podoby stavby.
Jiří Kroha (1893 – 1974) byl nejen významným českým architektem a teoretikem, který působil v mladoboleslavském kraji, kde vznikla řada jeho nadčasových a avantgardních staveb, ale i scénickým výtvarníkem, malířem a sochařem. Součástí Expozice Jiřího Krohy budou krátké videoprojekce představující slavné stavby Mladoboleslavska a rozmanitou, ne jen výhradně architektonickou polohu Krohovy tvorby.
Souběžně s Expozicí Jiřího Krohy bude návštěvníkům zpřístupněna výstavní síň určená pro jednoroční tematické výstavy zaměřené na současné umění. Kurátorkou Expozice Jiřího Krohy a výstavní síně je Irena Jůzová, česká sochařka, která od roku 2001 působí v Benátkách nad Jizerou, právě v bývalém Okresním domě a muzeu, kde má svůj ateliér. První výstava současného umění, která se v nové výstavní síni uskuteční, nazvaná 850 stupňů Celsia, bude prezentovat velkoformátový smalt vytvořený Irenou Jůzovou v rámci ojedinělého Sympozia Smalt Art Vítkovice 2013.
Expozice bude slavnostně otevřena v sobotu 27. září 2014 v 15 hodin starostou města Jaroslavem Králem a profesorem Tomášem Vlčkem. Účast přislíbila také dcera Jiřího Krohy Sylva Šantavá s vnučkou.
Realizaci Expozice Jiřího Krohy a výstavní síně finančně podpořilo Město Benátky nad Jizerou a Středočeský kraj. Spolupořadateli jsou rodina Jiřího Krohy, Státní okresní archiv Mladá Boleslav a Muzeum města Brna.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář