Ministr Herman se vyslovil pro vyhlášení památkové zóny na Lesné

Vložil
ČTK
11.09.2014 21:05
Viktor Rudiš
František Zounek

Brno - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se dnes při návštěvě Brna vyslovil pro vyhlášení památkové zóny na místním sídlišti Lesná. Podle Hermana si unikátní urbanistický celek zaslouží ochranu před další výstavbou. Na druhé straně je důležité, aby se život na nejstarším sídlišti Brna nezměnil na mrtvou zónu, řekl novinářům Herman.

    "Brněnská pobočka Národního památkového ústavu zaslala tento týden na ministerstvo konkrétní návrh, kterým se budeme zabývat. V nejbližších měsících se k tomu vyjádříme, ale nelze určit konkrétní datum," sdělil Herman.
    Na sídlišti Lesná žije 15.000 obyvatel a má nejvíce zeleně ze všech sídlišť v zemi. Vzniklo v 60. a 70. letech minulého století po vzoru finského městečka Tapiola u Helsinek. Podle architektů je svou podobou naprosto mimořádné.
    Podle Hermana Lesná koresponduje se světovou architekturou jedinečného charakteru a je na místě ji zachovat. "K oblasti musíme přistupovat s úctou. Nebylo by šťastné narušovat urbanistické celky nějakou nevhodnou stavbou a výškovými budovami, které se nehodí do okolí. Není ale možné znehybnět život lidí. Je potřeba chránit místo před nevhodnými zásahy, ale ne na úkor obyvatel," upozornil Herman. Dodal, že o vyhlášení památkové zóny na Lesné bude ministerstvo jednat s městskou částí, magistrátem a také Jihomoravským krajem.
    Předností Lesné je, že bylo zasazeno do rozlehlé zeleně. Mohutné panelové domy s výhledem na Brno v podstatě stojí v klidném parku. Za uplynulých 40 let stromy vzrostly natolik, že mnohé domy zacloňují. "Byla to architektonická premiéra i derniéra v Čechách a na Moravě. Obdobná sídliště již nevznikla s odkazem na nedostatek prostoru," vysvětlil aktivista Martin Maleček.
    O svoji jedinečnost by ale Lesná mohla přijít, pokud by status památkové zóny nezískala. Mluvit se o tom začalo před lety v souvislosti s plánovanou přestavbou centra občanské vybavenosti Obzor, který by se měl dočkat rozšíření a přeměny na komplex s přibližně 150 byty. Podle obyvatel Lesné by tak ale po architektonické stránce celé sídliště znehodnotil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články