Na obnovu Libušína se shromáždilo přes 7,5 milionu korun

Vložil
ČTK
01.07.2014 21:45
Praha

Dušan Samo Jurkovič

Praha - Ve veřejné sbírce na obnovu vyhořelého Libušína na Pustevnách se shromáždilo přes 7,5 milionu korun. Novinářům to dnes řekli zástupci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a Nadačního fondu Českého rozhlasu. Národní kulturní památku na Pustevnách, kterou navrhl architekt Dušan Jurkovič, zachvátil na začátku března velký požár, celkové náklady na obnovu se odhadují na 83 milionů korun.

    Prostředky vedle dárcovského konta půjdou především z prostředků pojišťovny, s níž muzeum stále jedná. Kromě toho ministerstvo kultury vyčlenilo na zajištění objektu proti povětrnostním vlivům a dalšímu chátrání deset milionů korun. Muzeum již získalo například i závazný příslib Lesů České republiky, které dodají dřevo na obnovu této národní kulturní památky. "Musím říct, že je to velká pomoc, protože my potřebujeme dřevo určité kvality, těžené v určité době," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.
    Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dnes zdůraznil, že Libušín představuje významnou kulturní památku, která v 90. letech prošla celkovou rekonstrukcí. "Jedná se o jednu z beskydských staveb, která se stala symbolem Pusteven," poznamenal Herman.
    Do propagace sbírky na obnovu památky se zapojil i Český rozhlas, který kromě zapojení se do výběru prostředků například uspořádal Den pro Pustevny. "Samozřejmě budeme pokračovat, protože termín obnovy je až v roce 2017. Zcela určitě, jak znám kolegy, vymyslíme další akce na podporu Libušína," uvedl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan.
    Chata Libušín, která sloužila jako jídelna, je nyní vyřazena z provozu. V současné době se dokončuje hala, která zbytky budovy zastřeší a bude sloužit při chystané rekonstrukci. "Vedle stojící útulna Maměnka stále funguje s tím, že ubytovaní návštěvníci nyní musí na jídlo o několik set metrů dál," vysvětlil šéf muzea. V rámci oprav se připravuje výběr dodavatele projektové dokumentace stavby.
    Ředitel muzea připomněl, že podle znaleckého posudku hasičů požár zřejmě způsobila konstrukční chyba vzniklá při rekonstrukci komína. Policejní vyšetřování podle něj bude trvat dalších zhruba osm týdnů.
    Libušín patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899. Znovu otevřena má být do tří let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články