Nové sídlo nakladatelství Springer v Berlíně - vítězný projekt

Vložil
Petr Šmídek
29.04.2014 13:00
Rem Koolhaas
Office for Metropolitan Architecture OMA

Na konci loňského roku byla ve druhém kole architektonické soutěže na návrh nového sídla nakladatelství Axel Springere vybrána trojice návrhu od Rem Koolhaase, Bjarke Ingelse a Ole Scheerena. V polovině března byl v Berlíně oznámený vítězný projekt, kde na plné čáře vyhrál učitel nad svými dvěma žáky, což stvrdilo fakt, že Koolhaas svému Berlínu rozumí.
Rem Koolhaas fascinovaný Berlínskou zdí si tu v 70. letech připravoval podklady ke svému diplomovému projektu na AA, na dohled Checkpoint Charlie postavil koncem 80. let svůj první bytový dům a s příchodem nového milénia představil v Miesově galerii svoji retrospektivní výstavu Content. Před deseti lety na břehu Sprévy dokončil budovu holandského velvyslanectví, která obratem získala cenu Mies van der Rohe.
Nové sídlo Springer-Campus by mělo vyrůst průběhu následujícího desetiletí za stávající výškovou budovou společnosti Springer na rozmezí berlínských čtvrtí Kreuzberg a Mitte. V minulosti tudy probíhala Berlínská zeď: původní sídlo se nachází v bývalém Západním Berlíně, zatímco nová centrála by měla vyrůst v bývalé komunistické části Berlína.
V nové centrále by se měl zračit přerod z analogového vydavatelství na digitální, přechod do nového internetového věku. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit jediný centrální prostor, kde by se všichni zaměstnanci, většinou individuálně pracující u svých počítačů, mohli společně setkávat. Na otázky Springeru, jak bude vypadat práce žurnalistů, jim Koolhaas, který byl původně také spisovatelem, předložil stupňovitou komunikační krajinu se čtvrtinou neformálních míst k setkávání.
Koolhaas je jeden z nejúspěšnějších architektů na mediálním poli, a to na obou stranách a mnoha frontách. Ve Springeru volajícím po radikální proměně způsobu práce žurnalistů a toužícím po ikonické architektuře si nemohli vybrat lépe.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články