Opravenou vilu Stiassny si lidé v Brně prohlédnou 15. listopadu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
11.04.2014 15:10
Brno

Ernst Wiesner

Brno - Hlavní práce na opravě vládní vily Stiassny, která patří k významným brněnským funkcionalistickým památkám, jsou hotové. Má zpevněnou statiku a zrestaurovanou větší část interiérů. Odborníci nyní obnovují poslední kusy nábytku a v létě zahradníci upraví okolí vily. Veřejnosti bude objekt po obnově za 180 milionů korun zpřístupněn 15. listopadu. ČTK to dnes řekl Petr Kroupa z památkového ústavu.

    Nejnáročnější bylo zajištění statiky. Ukázalo se, že betonové pilíře, na nichž objekt stojí, jsou z nekvalitního materiálu. Ve zdech budovy byly praskliny. Potíže vznikaly při dnech otevřených dveří, kdy vilou prošly stovky lidí. "Problémy jsou odstraněny. Je stažena (budova) ocelovými lany a také velmi tenkými a mimořádně pevnými uhlíkovými vlákny, které se používají při výrobě zařízení vysílaných do vesmíru," uvedl Kroupa.
    Objekt si nechal postavit v roce 1927 textilní průmyslník Alfred Stiassny podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera. Za socialismu jej využívala vláda. Při návštěvě Československa v ní přespal kubánský revolucionář Fidel Castro. Jak interiéry budovy vypadaly ještě před tím, na to přišli památkáři teprve nyní.
    Za komunismu byly totiž zdi přetřeny bílou či šedou barvou. Ta byla použita i na část vestavěného nábytku. Původní podlahy kdysi nechala správa objektu zakrýt nekvalitním linoleem.
    "Největším překvapením bylo, že jsme pod nátěry našli ty původní, které ukázaly, že interiéry byly laděny do příjemné žluté, popřípadě okrové barvy," uvedl Kroupa. Řemeslníci nyní dokončují obnovu bočního schodiště z hlazeného betonu, jehož stupně byly před lety rozšířeny a opět překryty linoleem.
    Památkáři chtějí veřejnost pustit do objektu až po dokončení všech prací. Již od července v něm bude sídlit Centrum obnovy památek 20. století. Radu v něm najdou odborníci, kteří se opravou staveb, zejména z počátku minulého století, zabývají.
    Vila Stiassny není tak slavná jako brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, přesto je podle odborníků unikátní svojí architekturou. Její tvůrce v ní použil na svoji dobu nejmodernější prvky, přitom ale vilu zasadil mezi zeleň. Návštěvník má pocit, že není uprostřed Brna, ale v přírodě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články