Z Kaplického staveb má realizaci nejblíže jihočeský koncertní sál

Vložil
ČTK
13.01.2014 15:10
Praha

Jan Kaplický

Praha - Pět let od úmrtí architekta Jana Kaplického je nejblíže realizaci jeho projekt koncertního sálu v Českých Budějovicích. Stavba už má územní rozhodnutí, v Kaplického projektu má pokračovat Eva Jiřičná. Stavba, jejíž návrh Kaplického v jeho vlasti nejvíce proslavil, tedy budova knihovny pro Prahu, se nepřipravuje. V Brně ale rok a půl stojí přístřešek zastávky hromadné dopravy, který má podobu blobu.
    
S nápadem využít Kaplického návrh sídla Národní knihovny pro zastávku přišel student práv Martin Felgr. Vyhrál s ním soutěž. Instalaci podpořila i vdova po architektovi Eliška Kaplicky. Ocenila, že mladí lidé na Kaplického návrh Národní knihovny nezapomněli, ale kreativně ho využili.
     Podobně jako stavba Národní knihovny nepokračuje ani projekt výstavby několika rodinných domů a vil na Konopišti, kde měly vedle budov dalších českých a slovenských architektů vyrůst i dvě od Kaplického. Projekt představila společnost Resort Living krátce po Kaplického smrti. Byl rozdělen na etapy, architekti, podle jejichž návrhů se mělo stavět v té první, dostali za své studie zaplaceno a projekt podle nich získal i stavební povolení.
     Ve druhé etapě ale již peníze chyběly, architektka Lucie Kavánová se například s  developerem soudila a pro úhradu jí soudem přiznané odměny se konala veřejná dražba sofa dle návrhu Kaplického.
     Jiná vila podle Kaplického návrhu se měla stavět také v Babicích u Brna, rok po smrti architekta však jeho kolegové ze studia Future Systems oznámili konec projektu.
     Jediným dílem, které zatím bylo dokončeno po Kaplického náhlém skonu, bylo Muzeum Enza Ferrariho v  severoitalské Modeně. Studio Future Systems u projektu stálo od roku 2004, kdy zvítězilo v soutěži. Porotu zaujalo futuristickým návrhem s charakteristickými zvlněnými křivkami a odkazy na design vozů Ferrari. Kaplický zemřel tři měsíce před položením základního kamene v lednu 2009. Na realizaci pak dohlížel jeho kolega z Future Systems, italský architekt Andrea Morgante, který v roce 2009 založil vlastní ateliér Shiro Studio.
     Zamýšlená českobudějovická stavba koncertního sálu dostala díky svému tvaru a barvě přezdívku rejnok. Dokončená studie je Kaplického nejdopracovanějším dílem v tuzemsku. Navržený objekt má trojúhelníkový půdorys a zaujímá plochu téměř 1,5 hektaru. Centrum má mít například dva koncertní sály pro 1000 a 400 posluchačů. Jihočeská společnost přátel hudby jedná o pozemcích pro stavbu s městem, do března má oznámit investory stavby, zahájit ji musí do 30. června 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články