Mánes je po rekonstrukci, otevře se během několika měsíců

Vložil
ČTK
10.01.2014 10:05
Praha

Otakar Novotný

Snímek z třicátých let 20. století; zdroj NČA

Praha - Budova pražské výstavní síně Mánes je opravena. V současné době její správce, Nadace českého výtvarného umění, přebírá stavbu a čeká na kolaudaci. "Ještě je třeba vybavit restauraci, nájemce již máme vybraného. Otevřít by se mělo během několika měsíců," řekl ČTK předseda správní rady nadace Petr Siegl.

    Z pronájmu restaurace a kancelářských prostor by se podle něj měl částečně hradit provoz celé budovy, která při rekonstrukci dostala moderní technologie pro galerijní prostory. "Počítáme, že restaurace by se na nákladech mohla podílet přibližně 20 procenty, nájem z kanceláří asi 35 procenty, 45 procent musí uhradit výstavní činnost," řekl Siegl.
    Uvedl, že o výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci zájem, bude ale podle něj nutné, aby se na jeho provozu například s podporu sponzorů finančně podíleli. I vzhledem k novým technologiím, které do sálů přibyly, bude provoz podle Siegla nákladný. Složení výstavního programu bude mít na starosti nadace.
    Ta čelí dlouhou dobu kritice od některých umělců i teoretiků umění za to, jakým způsobem spravuje svůj majetek. Nadace podle těch, kdo vytvořili její stínovou správní radu, nedostatečně zastupuje výtvarnou scénu a její správní rada není volena transparentně. Nadace výtky odmítá.
    Stínová rada kritizovala i fakt, že nadace loni dočasně převedla budovu Mánesa na společnost Apella fine arts, kterou v roce 2009 sama založila. Převedení nadačního majetku byla podmínkou pro získání úvěru, který nadace chtěla na rekonstrukci Mánesa; kritici se obávali toho, že se nadace úmyslně zadlužuje se záměrem vyhlášení insolvenčního řízení.
    Rekonstrukce významné památky české moderní architektury začala na jaře roku 2012. Funkcionalistická budova by měla opravou získat svou původní podobu z 30. let. Opravu za přibližně 150 milionů korun chtěla nadace z jedné třetiny hradit ze svých zdrojů. Další peníze sháněla u sponzorů a také z evropských zdrojů, to ale nešlo podle plánu, proto chtěla získat úvěr. Jak nyní řekl ČTK předseda správní rady, bude budova Mánesa opět převedena na nadaci jako její majetek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články