Španělsko zastavilo Eisenmanův projekt města kultury v Santiagu

Vložil
ČTK
29.03.2013 23:55
Španělsko

Madrid

Peter Eisenman

Madrid - Parlament severošpanělského regionu Galície tento týden z finančních důvodů definitivně zastavil obří projekt "města kultury" na známém poutním místě v Santiagu de Compostela. Plány proslulého amerického architekta Petera Eisenmana tak zůstanou nedokončené, z jeho vize se za 12 let realizovala jen část. Region chce ukončením stavby ušetřit 170 milionů eur, celkem se dodnes prostavělo kolem 300 milionů eur, uvedla agentura APA.
    
O projektu města kultury (Cidade da Cultura) se ve Španělsku debatuje několik let, jeho osud byl ale dlouho nejasný. Stavba je v zemi považována za symbol plýtvání, protože náklady několikanásobně překročily původní rozpočet. Základní kámen komplexu byl položen v roce 2001 a tehdy se počítalo s tím, že stavba bude trvat tři roky a vyjde na 108 milionů eur. Dodnes se ale prostavělo přes 290 milionů eur, přičemž ještě chybí dokončit dvě z plánovaných šesti budov.
     Na kopci na okraji Santiaga de Compostela měla vzniknout jakási "kulturní akropole". Dnes na ní stojí knihovna, muzeum, archiv a správní budova, naopak mezinárodní umělecké centrum a koncertní hala se už vzhledem k rozhodnutí poslanců nepostaví. Jestli budou prázdné parcely v budoucnu nějak využity se zatím neví.
     Galície čelí stejně jako celé Španělsko hospodářské krizi, která nyní podobně rozmáchlým projektům nepřeje. V posledních letech ale Španělé za kulturní stavby utratily miliardy eur. Inspirací pro ně byl úspěch extravagantní budovy Guggenheimova muzea v Bilbau, které po svém postavení do města přitáhlo miliony turistů.
     Například v severošpanělském městě Avilés se před dvěma lety otevřelo Centrum Oscara Niemeyera. Středomořská Valencie zase utratila asi 1,3 miliardy eur za projekt "města umění a vědy", v jehož rámci byla postavena nová budova opery podle plánů architekta Santiaga Calatravy.
0 komentářů
přidat komentář