Wrightova stavba ve Phoenixu zachráněna před demolicí

Vložil
ČTK
21.12.2012 15:25
USA

Phoenix

Frank Lloyd Wright

Phoenix - Anonymní kupci odkoupili dům ve Pheonixu, který legendární architekt Frank Lloyd Wright navrhl pro svého syna a snachu. Zachránili tak unikátní stavbu ve tvaru spirály před demolicí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
    
Prodej zprostředkovala chicagská organizace, která se snaží zachovat Wrightovo dílo. Kupci za dům zaplatili 2,38 milionu dolarů (45 milionů korun) a podle smlouvy mají stavbu dát k dispozici jedné restaurátorské nevládní organizaci.
     "Je to úžasný a velkorysý čin. Dárek lidem ve Phoenixu, komunitě architektů celého světa a každému, komu záleží na moderní architektuře," řekl Larry Woodin z chicagské organizace.
     Restaurační práce na domě už zčásti začaly a ty příští by měly být financování z dárcovské sbírky.
     Dům byl dostavěn v roce 1952 a Wrightův syn David s manželkou Gladys v něm žili do roku 1997, kdy David ve věku 102 let zemřel. Před třemi lety stavbu od rodiny odkoupila developerská firma 8081 Meridian s cílem dům demolovat a postavit na jejím místě novostavby.
     Naštěstí se dalo dohromady dostatek milovníků architektury, kteří plány na demolici považovali za výsměch, protože dům ve Phoenixu patří k nejznámějším Wrightovým dílům.
     Frank Lloyd Wright navrhl přes 1100 staveb, z nichž téměř polovina byla realizována. Asi nejznámější je Guggenheimovo muzeum v New Yorku. Wright je řazen k  nejvýznamnějším architektům 20. století. Zemřel v roce 1959.
0 komentářů
přidat komentář

Související články