Praha chce zvelebit křižovatku Malovanka a postavit nad ní lávky

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
23.05.2012 20:35
Praha

Jiří Opočenský

Praha - Praha chce zvelebit mimoúrovňovou křižovatku Malovanka, která propojuje Strahovský tunel a budovaný tunelový komplex Blanka. Nad křižovatkou by měly vyrůst lávky pro pěší a stěny podél křižovatky by měly obrůst popínavými rostlinami. Záměr dnes na výboru dopravy představil architekt Jiří Opočenský, který je autorem návrhu. Náklady na výstavbu by podle Opočenského činily asi 98 milionů korun bez DPH, roční provozní náklady by byly přes půl milionu korun.
    Cílem projektu je podle Opočenského umožnit průchod pěším, pro které je nyní překonání křižovatky komplikované, a snížit počet emisí z automobilové dopravy. Dvě lávky ve tvaru kříže, které budou uprostřed spojeny, mají propojit mimo jiné parky Na Petynce a v Parléřově ulici.
    Na stěny podél křižovatky budou podle Opočenského využity především neopadavé rostliny. Podle Ateliéru ekologických modelů (ATEM) automobilová doprava v tomto místě produkuje ročně asi 9,2 tuny prachových částic PM10. "Zelená stěna" by měla podle architektů toto množství snížit zhruba o 35 procent.
    Zastupitelům se projekt líbil, někteří ale pochybovali o tom, zda je možné jej stihnout zhruba do dubna 2014, kdy má být otevřen navazující úsek tunelového komplexu Blanka. Návrh zatím nemá příslušná povolení, vyřešeno není ani jeho financování. Praha chce proto v létě požádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí.
    "Harmonogram je napjatý, ale ne nemožný. Předpokládá to intenzivně pracovat na dokumentaci k územnímu rozhodnutí," řekl na výboru Opočenský. Pokud by Praha dotaci získala, bude nutné podle Opočenského získat do května 2013 také stavební povolení. Samotná výstavba a výsadba, která by si vyžádala částečná dopravní omezení, by pak trvala asi rok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články