Místo městského architekta má Liberec pětičlennou radu architektů

Liberec - Místo městského architekta má Liberec ode dneška pětičlennou radu architektů. Mimo jiné v ní zasedne i architekt Radim Kousal, který je v Liberci podepsán jako autor pod takovými stavbami, jako je krajská vědecká knihovna nebo Obchodní centrum Forum. Do soutěže se přihlásilo osm architektů, vybráni byli čtyři. Tým doplnil Petr Kincl, který je vedoucím městského oddělení urbanismu a architektury, řekl ČTK mluvčí magistrátu Jan Král.
    O ustavení městského architekta usiloval odvolaný primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec). "Poradní skupina odborníků je ale efektivnější než jeden určený městský architekt, eliminují se osobní vazby a tím i možná protekce," řekl ČTK primátorčin náměstek Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví). Pohled kolegia dává podle něj navíc větší šance, že úkoly a případné sporné záležitosti budou posouzeny co možná nejlépe.
    V týmu zasednou také architekti Petr Bouřil, Jiří Buček a Jan Duda. "Scházet by se měli zhruba dvakrát do měsíce, a dostávat budou stejně jako členové komisí a výborů 1000 korun měsíčně, nejdřív to však musí schválit zastupitelstvo," dodal Rutkovský. Rada architektů bude poradním orgánem vedení města i nově zřízeného odboru hlavního architekta. Její názor by měl mít velkou odbornou váhu zejména při územních řízeních, kdy se o stavbách rozhoduje.
    Liberec má nový odbor 1. ledna, převzal úkoly dřívějšího odboru strategie a územní koncepce. Na starost má nejen územní plánování, ale jeho součástí je i oddělení urbanismu a architektury. "Zájem města je vytvořit skutečně erudovaného partnera ve věcech územního řízení, posuzování projektů a podobně," řekl vedoucí odboru Petr Kolomazník. Rada architektů by podle něj měla mít tak silné postavení, aby stavební úřad přihlížel při řízení k jejímu stanovisku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články