Na Podhůře u Chrudimi vzniká rekreační areál od E-mrak

Chrudim - Na vrchu Podhůra nedaleko Chrudimi se rozšíří zdejší přírodní rekreační areál. Nyní návštěvníci využívají rozhledny Bára nebo lanového centra, brzy přibudou další lákadla. Město se nyní chystá vybudovat originální kryté ohniště. V lesích u Chrudimi bude i nadále možné kempovat. ČTK to dnes řekl místostarosta Chrudimi Roman Málek.
     "O areál je velký zájem jak mezi obyvateli Chrudimi, tak mezi turisty. Ohniště, které je součástí dlouhodobých plánů, doplní možnosti pro návštěvníky. Už vloni se na Podhůře dalo kempovat a mělo by to tak být i v letošním roce," řekl Málek.
     Originální ohniště vybuduje stejně jako rozhlednu Bára studio E-mrak architekta Martina Rajniše. Ohniště bude ladit s rozhlednou, která je jakousi "skládačkou" ze dřeva, kterou drží pohromadě odolný systém lan a kladek. Na podobném systému bude založena konstrukce krytého ohniště, bude nad ním kopule. "Rekreační areál v přírodě je vynikající nápad. Ohniště bude ladit s krajinou, využívá moderních způsobů stavění a bude ladit s nedalekou rozhlednou," řekl Rajniš.
     Návštěvníci areálu by měli letos podruhé mít možnost přespat v takzvaném nouzovém nocovišti na kraji podhůrských lesů s výhledem na Chrudim. "Nouzové nocoviště je vlastně schválené, vyčleněná a ohraničená plocha pro postavení stanů, která se nachází v blízkosti parkoviště u bývalé restaurace Kometa. Kdo chce, může přijít, postavit si stan a přespat nedaleko od rozhledny Bára. Zadarmo," uvedl Roman Málek.
     Nocoviště není kemp a platí v něm jiná pravidla. Nesmí se tam rozdělávat oheň, WC je přístupné u nedaleké rozhledny Bára a návštěvníci musí všechny odpadky odnést. V minulém roce fungovalo nocoviště bez problémů a byl o ně zájem. Město doufá, že tomu tak bude i letos.
Rozhledna Bára má za sebou pohnutou minulost. Původní rozhlednu v červnu 2008 jen krátce po otevření smetla silná vichřice. Město ji nechalo vybudovat znovu, tentokrát ale s posílenou konstrukcí, která větru odolá. Vyhlídková plošina je asi 15 metrů nad zemí a vstupné se neplatí.
     Rozhledna je unikátní dřevěná stavba s minimem spojovacích prvků. Modřínová prkna tesaři postupně složili po obvodu zužujícího se jehlanu, mezi ně umístili proložky vyrobené z latí, k zemi je upevňuje systém kotevních lan. Uvnitř objektu je válcové schodiště z dubových fošen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články