Brněnské biskupství vybralo vítězný návrh na sochu věrozvěstů

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
09.02.2012 15:30
Brno

Radim Horák
KAMKAB!NET

Foto: Jan Dobrovolný
Brno - Výtvarnou soutěž na památník věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyhráli sochař Vladimír Matoušek s architektem Radimem Horákem. Navrhli stylizované kamenné sousoší. Štěrbina mezi postavami soluňských bratrů má tvar takzvaného patriaršího kříže se dvěma vodorovnými břevny. Soutěž vyhlásilo brněnské biskupství, které chce sochu umístit nedaleko katedrály na petrovském návrší v centru Brna. O výsledku dnes ČTK informovala mluvčí biskupství Martina Jandlová.

    Sousoší chtějí představitelé biskupství odhalit v roce 2013 při oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu. Biskupství zatím podle Jandlové neví, kolik přesně bude socha stát a z jakého materiálu ji umělci zhotoví.
    Zájem výtvarníků o soutěž byl velký. Registrovalo se jich 39, osmičlenná porota nakonec hodnotila 29 doručených návrhů. K hodnotícím kritériím patřila podle Jandlové především originalita díla, dále kreativita, celková výtvarná úroveň, vhodnost začlenění díla do určeného prostoru a volba materiálů.
    "Porotci ohodnotili vítězný návrh jako řešení pokorné, soudobé, výrazné i sdělné, přinášející do souvislosti místa svébytný tvar, který obstojí vedle stávajících soch sv. Petra a Pavla," uvedla Jandlová. Sochař Matoušek žije v Brně a často ve svém díle čerpá z náboženské látky. Je autorem řady uměleckých děl umístěných v kaplích a chrámech, ale také plastik v plenéru.
    Brněnské biskupství nabídne zájemcům možnost shlédnout všechny hodnocené návrhy. Vystaví je od 4. do 11. května 2012.
    S nápadem na vytvoření památníku přišel brněnský biskup Vojtěch Cikrle. "Vybudování památníku moravských duchovních patronů v moravské metropoli je jeho dlouholetým cílem, přičemž Petrov, jako dominanta města, je k umístění památníku nejdůstojnějším prostorem," doplnila Jandlová.
    Cyril a Metoděj hlavním dílem přispěli k rozšíření křesťanství na Velké Moravě. Církev je proto připomíná jako duchovní patrony země. Soluňské bratry vyslal ke Slovanům byzantský císař. Díky nim se na Velké Moravě rozvinulo písemnictví a vznikla slovanská liturgie. Na jubilejní rok 2013 připravuje církev velké oslavy. Věřící doufají v účast papeže Benedikta XVI.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bože
11.02.12 11:45
...
ondrejcisler
12.02.12 12:05
=> ...
Tomas Fiala
12.02.12 12:15
úvaha
bobol
12.02.12 05:11
je to karikatura ?
takyarchitekt
12.02.12 11:55
zobrazit všechny komentáře

Související články