Výstava Zamlčená moderna/Iluze a sny na Vysočině

Vložil
ČTK
03.01.2012 19:25
Jihlava

Josef Hoffmann

Jihlava - Kraj Vysočina chystá pro letošek kulturní program, který by mohl oslovit i Rakušany. Výstava Zamlčená moderna/Iluze a sny v jihlavské Oblastní galerii Vysočiny představí kolem 150 děl špičkových autorů středoevropské tvorby z přelomu 19. a 20. století. Na sklonku léta bude mimo jiné v premiéře představen dokument o brtnickém rodáku Josefu Hoffmannovi, který se řadí mezi nejvýznamnější světové architekty a designéry první poloviny 20. století.

    "Nechali jsme se inspirovat Dolnorakouskou zemskou výstavou," řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek. Dolní Rakousy patří mezi partnerské regiony Vysočiny. Nový projekt dostal název Vysočina fandí kultuře, kraj na něj ze svého rozpočtu uvolní přes dva miliony korun. Další akce by se měly uskutečnit s pomocí evropských dotací.
    Výstava Zamlčená moderna/Iluze a sny v jihlavské galerii vznikne díky spolupráci se soukromým sběratelem. Otevřena bude od poloviny dubna do začátku října. "Bude zaměřena na nové vnímání avantgardy. Uvidíme absolutní špičku let 1880 až 1930," řekl ředitel galerie Aleš Seifert. Zastoupeny budou obrazy, kresby i grafika významných zástupců evropské avantgardy, jako byli Gustav Klimt, Egon Schiele a Oskar Kokoschka, ale i práce špičkových českých výtvarníků. Důležitou součástí bude umění českých Němců. "Naším cílem je reflektovat tvorbu českých Němců a židovských autorů, jejichž osudem bylo postupné vytěsňování a záměrné zamlčování jejich existence," vysvětlil ředitel.
    Výstavu budou doprovázet odborné přednášky a komentované prohlídky pro veřejnost, některé budou v němčině. V doprovodném programu bude folklorní léto a šest koncertů v různých městech Vysočiny, na kterých se představí i dolnorakouští interpreti. Koncem září bude otevřena retrospektivní výstava malíře a grafika Emanuela Ranného.
    Podle hejtmana budou v novém projektu propagovány i další už tradiční významné akce na Vysočině, mezi které patří mimo jiné Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou a Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou.
0 komentářů
přidat komentář