Bytový dům Transitlager v Basileji od BIG

Zdroj
BIG
Vložil
Petr Šmídek
08.12.2011 21:55
Bjarke Ingels
Bjarke Ingels Group B.I.G.

Dánský ateliér Bjarke Ingelse zvítězil koncem října v soutěži na přestavbu překladového skladiště v bývalé basilejské průmyslové čtvrti Dreispitz. Jejich třípatrová zubatá nástavba, která se prosadila v silné konkurenci švýcarských i zahraničních architektonických kanceláří, spočívá na čtyřpodlažním železobetonovém skeletu z 60. let minulého století. Podnož pro obytnou nástavbu tvoří směsice od uměleckých galerií, malých obchodů a administrativních prostorů.
Projekt Transitlager, který svým tvarem přiznává inspiraci okolními průmyslovými objekty, zdvojnásobuje celkovou užitnou plochu na 7000 m². Nové navržená nástavba v půdoryse připomíná tlustou zubatou linii aspirující stát se nepřehlédnutelným symbolem v nově se rodící umělecké čtvrti. Dům obklopuje rozlehlé veřejné náměstí navazující na botanickou zahradu.
Projekt vychází ze studie, kterou v roce 2002 vypracovali místní architekti Herzog & de Meuron a v roce 2006 byla tato vize zapracována do závazného územního plánu. Dlouhodobý záměr počítá s přerodem původní průmyslové části v plnohodnotnou městskou čtvrť. Od té doby na území Dreispitz vznikla řada projektů na přestavbu průmyslových objektů na obytné domy, vzdělávací a kulturní instituce. Přestavba Transitlager by měla být dokončena v roce 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články