Opozice chce zrušit soutěž na prodej diplomatické čtvrti v Troji

Vložil
ČTK
13.09.2011 20:30
Praha

Jan Bočan

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) by měl podle opoziční ČSSD zrušit veřejnou soutěž na prodej diplomatické čtvrti v  pražské Troji kvůli tomu, že se do ní přihlásil jen jeden zájemce. Sociální demokraté to dnes uvedli ve stanovisku, které zaslali ČTK.
    "Výběrové řízení s jediným uchazečem budí podezření, že mu bylo připraveno na míru," uvedl stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Pokud ve výběrovém řízení podá nabídku pouze jediný uchazeč, není to žádná soutěž, dodal. Podobné výhrady vůči takovéto soutěži má i protikorupční organizace Transparency International.
    Ministerstvo už v červenci potvrdilo, že se do soutěže přihlásila jediná firma. Splnila podmínku, aby cena komplexu byla nejméně 395 milionů korun. Podle dřívějších informací jeho výstavba přišla stát na nejméně 363 milionů korun.
    O lukrativní nemovitosti původně mělo zájem 15 firem, které si vyzvedly podrobnou dokumentaci. Zástupci devíti z nich si pak diplomatickou čtvrť také prohlédli. Nabídku však nakonec předložila jen jedna společnost.
    Objekty prodává Diplomatický servis, který je příspěvkovou organizací ministerstva. Důvodem je prý jejich finančně neúnosná a neefektivní údržba. O komplex neměly zájem ostatní státní instituce, proto jej nyní mohou koupit soukromníci. S  prodejem souhlasila vláda.
    Diplomatický servis v minulosti nabízel k  pronájmu například apartmány o velikosti od 176 do 260 metrů čtverečních. Součástí některých apartmánů jsou krby, terasy a zimní zahrady. Byty, které jsou umístěny v přízemí, mají předzahrádky. Komplex obytných domů v klidném rezidenčním prostředí je dílem architektů Jana Bočana a Zdeňka Rothbauera. V  budovách měly sídlo například afghánský a palestinský zastupitelský úřad. Bydleli tam zaměstnanci Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). V roce 2002 domy poškodila povodeň, škoda činila kolem 40 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články