Výškový dům 'La Liberté' v Groningen od Dominique Perraulta

Vložil
Petr Šmídek
10.07.2011 21:15
Dominique Perrault
Dominique Perrault Architecture

Ve středu 29. června 2011 byl v holandském městě Groningen slavnostně otevřen bytový a kancelářský dům „La Liberté“ od pařížského architekta Dominique Perraulta.
     Projekt vznikl na zakázku křesťanské společnosti zabývající se bytovou výstavbou a je součástí urbanistické iniciativy 'Ring Zuid Groningen', díky níž je prostřednictvím výškových budov zhodnocováno území podél vnitroměstské dálnice a ochraňována zeleň. Pásy veřejné zeleně vytváří pozitivní 'ekologickou stopu'. Projekty sedmi výškových domů 'Ring Zuid Groningen' byly pověřeny architektonické kanceláře jako Dominique Perrault, UN Studio nebo Mecanoo.
     Perraultův pozemek se nachází na jihozápadním okraji města uprostřed typické poválečné bytové výstavby. Na objednávku výškové stavby Perrault navrhl dvě pravoúhlé věže vysoké 40 a 80 metrů obsahující převážně sociální bydlení. Vyšší věž je složená ze dvou mírně posunutých kvádrů. Věže jsou posazeny na třípodlažním proskleném administrativním soklu. Mezi kancelářemi a obytnými bloky se nachází pětimetrové společné vybavení domu vzájemně propojených mostem pro pěší. Fasády obytných věží tvoří černé a bílé panely. Některé plechy jsou přimontovány kolmo k fasádě. Podle holandských zákonů nesmí být okna směrem do dálnice otvíravá. Ve věžích se nachází celkem 120 bytů ve čtyřiceti různých dispozicích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články