Před 105 lety se narodil americký architekt Philip Johnson

Vložil
ČTK
07.07.2011 17:25
USA

Cleveland

Philip Cortelyou Johnson

Cleveland - Americký architekt Philip Johnson proslul jako autor unikátního Skleněného domu, což byl vlastně prosklený hranol, jenž měl skle- něné stěny zasazené do ocelové konstrukce. Johnson také jako první obdržel nejprestižnější Pritzkerovu cenu za architekturu. Narodil se 8. července 1906 v Clevelandu v Ohiu.
     Jeho skleněný dům z roku 1949, který vybudoval v New Canaan ve státě Connecticut, se stal naplněním principů moderní architektury spočívajících v jednoduché formě (hranol) a propojení vnějšího a vnitřního prostoru: člověk je sice uvnitř, ale zároveň vlastně venku.
     Johnson byl člověk odvážný, ale také kontroverzní. Nejprve studoval na Harvardu filozofii a architektuře se věnoval jako teoretik, historik a kritik. V  roce 1932 například uspořádal v newyor- ském Muzeu moderního umění přelomovou výstavu o moderní architektuře. Na začátku čtyřicátých let se na Harvard vrátil a stal se diplomovaným architektem.
     Ve třicátých letech se dopustil lidského selhání - sympatizoval otevřeně s fašismem. Později prohlédl. Od funkcionalismu se postupně propracoval až k postmodernismu, jako vůbec první se stal v roce 1979 nositelem Pritzkerovy ceny za architekturu. Zemřel 25. ledna 2005 v Connecticutu.

Johnsonova první realizace - The Booth House v Bedfordu, NY (1946) - je k mání za 2 miliony amerických dolarů (umělecké dílo nabízí galerie Crosby Doe Associates)
0 komentářů
přidat komentář