Archterapie - přednáška Martina Rajniše

Vložil
Petr Šmídek
16.06.2006 06:00
Přednášky

Druhým hostem cyklu Archterapie byl Martin Rajniš, který před pěti lety pomohl rozběhnout maratón přednášek Kruhu a teď se stal prvním, koho Kruh podruhé vyzval, aby znovu přišel. M.R., který v roce 1997 jako profesor VŠUP opustil akademickou půdu, aby se mohl naplno věnovat projekční praxi, nezaváhal ani na chvíli.
Přednáška s názvem „Stavba a právo na vzpouru“ byla rozdělena do dvou hodinových bloků. V první, těžké a teoretické, části nazvané „Vzpoura“ kritizoval společenské poměry uplynulých desetiletí a ve druhé odlehčenější části pojmenované „Stavba“ se dostal k vlastním projektům vzpurných domů. I když se i zde navážel do neoblíbených „slimáčků“. Na úvod nabídl všem přítomným občerstvení, po kterém se zaprášilo dříve než skončil první přednáškový blok. Jedno pohoštění mělo diváky vybudit k pozornosti a druhé naopak navodit uvolněnou atmosféru.
Teoretickou část vzal hodně poctivě a od základů, kdy mu bylo v roce 1949 pět let a přišlo jeho první jiskření ve vztahu s vládnoucí garniturou. Že geniální vzpoura není násilná vzpoura mu došlo po dalších neúspěšných bojích a tak se rozhodl dělat raději architekturu. Za pomoci internetu i svých přátel nabídl praktické i teoretické způsoby jak může občan rovnocenně jednat s úřady. Svými slovy neprovokoval k násilí, ale k vlně permanentní klidné vzpoury. Dva týdny před parlamentními volbami se M.R. propracoval přes Čapkovy alegorické mloky (Válka s mloky), roboty (R.U.R.) až ke slimáčkům (Ze života hmyzu) dusícím tuto zemi. Díky Štěpánovi Liškovi jsme se mohli přiučit i několik latinských pojmů z teorie práva. Aby před přestávkou trochu odlehčil atmosféru, tak se M.R. rozvyprávěl o jedné ze svých dalekých výprav.
Druhou část začal vzpomínkou na své neúspěšné osobní vzpoury. Pomalu převedl řeč na vzpouru proti plánování, což doprovodil úžasnými příklady světové architektury bez architektů, a pak představil několik vlastních projektů dřevěných domů, které díky všem různým „slimáčkům“ zůstaly dodnes na papíře. Paragraf 103 nového stavebního zákonu mu však nakonec umožnil některé dřevěné stavby zrealizovat. Jedna z nich byla minulý týden vztyčena nedaleko chaty našeho bývalého premiéra.
M.R. celou dobu mluvil o tom, co nás všechny trápí, s čím musíme žít a každodenně se potýkat. Nepředváděl žádné filosofické přemety ani konstrukční úlety, ale zdravé uvažování a racionální způsob stavění.
0 komentářů
přidat komentář