Archterapie - přednáška Projektil architekti

Vložil
Petr Šmídek
08.06.2006 10:20
Přednášky

V rámci festivalu 4+4+4 dny v pohybu se v opuštěné stomatologické poliklinice v Jungmannově ulici konaly tři přednášky Kruhu a jedna jarní architektonická procházka. Poezie Kruhu spočívá v tom, že se nechová staticky, nemá své stálé sídlo pro pořádání přednášek. Namátkou vzpomenu pět různých míst, kde se konaly jejich přednášky - Nod Roxy, divadlo Ponec, kavárna Indigo, prostor Preslova, čistírna v Bubenči.
Po dvouletém bloku švýcarských přednášek přišli na řadu opět čeští architekti. Černým koněm týdenního cyklu měl být Martin Rajniš, který už jednou v rámci Kruhu přednášel - bylo to na vůbec první veřejné akci Kruhu 1. března 2001.
Prostředím mi opuštěná stomatologická poliklinika připomínala někdejší židovskou školu v Berlíně, kde před dvěma měsíci skončila jedna z částí berlínského Bienále. Připomínala se mi i myšlenkou - k prasknutí naplnit uměním opuštěný dům v centru města. Po vstupu vás úzký plastovými závěsy vymezený koridor zavedl na malý dvůr a hlavně do přednáškového sálu, kde bylo snad všechno netradiční. Trojice obsluhující na baru v zadní části sálu byla převlečena do pyžama a ověšena bizardními doplňky. Olupující se strop podepíraly lesklé kovové sloupy, barový pult dotvářely postelové matrace a DJ navíc zpříjemňoval přednášku slabým hudebním podmazem. Když zklamala technika, tak přednášející neváhal improvizovat s násadou od koštěte a použít ji jako ukazovátko.
Tvorba Projektilu je natolik známá, že zprvu šlo hlavně o to zmínit, co nového se s knihovnami děje. Od vyhraných soutěžní uběhl nějaký čas a jedna z knihoven už stojí ve hrubé stavbě. Spoustu času Brychta strávil představováním spolupráce s různými umělci. Že Projektil není kanceláří několika málo knihoven nakonec dokázala neznámá realizace ekologického střediska ve Sluňákově nebo soutěžní projekt opery do rakouského Lince. Na otázku z publika jestli nemají nějaký zaručený recept jak vyhrávat soutěže, Brychta odpověděl, že zas tak moc často nevyhrávají, čímž všechny přítomné pobavil. Další poznámka směřovala k přiléhavému názvu kanceláře, potom co tak “bleskově” odprezentoval svoje projekty.
Roman Brychta na závěr přednášky pokřtil pivem nový dvoudílný sborník Kruhu s podtitulem Napříč švýcarskou architekturou. Sedmdesátistránkový sešit se až na dvě výjimky (J.Kaplický a E.Jiřičná) věnuje švýcarským tvůrcům, kteří do Praze přijeli přednášet mezi lety 2003-05.
Lidé uvyklí na přednášky světový jmen, kde komunikativně zdatná hvězda odprezentuje svoje nejaktuálnější projekty a po nulové odezvě publika se všichni rozejdou domů, byli možná zaskočeni změnou. Po akci Vás odtud nikdo nevyhazoval (což se nikdy na žádné z akcí Kruhu nestávalo, ale museli jste se po skončení přesunout do okolních hospůdek) a mohli jste tu debatovat ještě dlouhé hodiny. Šlo o společenskou událost, kde byla přednáška jen jedním z bodů programu. Tím, že se cyklus konal v rámci mezinárodního divadelního festivalu, kde se vystavovalo umění, netvořili publikum a osazenstvo na baru výhradně architekti, ale také lidi z ostatních uměleckých oborů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
projektil
ag
09.06.06 04:04
ledoborec
Petr Šmídek
09.06.06 07:34
zobrazit všechny komentáře