Výsledky architektonické soutěže na Domov ProSen v Litomyšli

Zdroj
Město Litomyšl
Vložil
Tisková zpráva
13.09.2014 12:30
FAM Architekti

Ve dnech 28. a 29. srpna 2014 zasedala v prostorách zámeckého pivovaru odborná porota ustavená v souvislosti s vyhlášením architektonické soutěže na nový domov pro seniory v Litomyšli. Porota z 26 předložených návrhů vybrala řešení kanceláře FAM ARCHITEKTI z Prahy. Soutěž byla pořádána v souladu se soutěžními podmínkami České komory architektů. 
     O soutěžní podklady se přihlásilo celkem 130 týmů, porotou bylo nakonec posuzováno předložených 26 soutěžních návrhů. Odborná porota jednala ve složení: architekt Michal Fišer (předseda), architekti Aleš Burian a Jan Šépka, starosta Litomyšle Michal Kortyš a Antonín Dokoupil z odboru rozvoje a investic MěÚ Litomyšl.

Uděleny byly tři řádné ceny a tři odměny.
1. místo: FAM ARCHITEKTI, s.r.o., Praha - Pavel Nasadil
2. místo: Šrámková architekti, s.r.o. Praha - Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Alena Šrámková    
3. místo: Ivan Řezáč, Pavel Lesenský, Petr Fogl, Praha
Odměny: Manna s.r.o. (Praha), Milan Jančok (Prešov), Kuba & Pilař architekti (Brno)

     Výsledky soutěže byly zveřejněny v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Pokud v zákonné lhůtě nebudou podány námitky, budou výsledky soutěže předloženy k projednání v Radě města Litomyšl.   
     Soutěžní návrhy obsahují řešení novostavby s minimálně 60 jednolůžkovými pokoji včetně sociálních zařízení. Veškeré obslužné funkce jsou navrženy na kapacitu nejméně 80 osob. Součástí pokojů je kuchyňský koutek a základní nábytek. Pokoje jsou uspořádány do čtyř samostatných uzavřených „obytných buněk“, kdy pro každou je navržen společný pobytový prostor se zázemím pro pečující personál.
     „Architekti rovněž řešili parkování, dopravní napojení a venkovní pobytové plochy s odpovídajícím množstvím zeleně,“ říká zástupce zadavatele Antonín Dokoupil.
     Výstavba Domu pro seniory je dlouhodobým záměrem města. Ovšem zatím chybí finance na realizaci. Radnice doufá, že konečně přijde řada na žádost o dotaci, která již nějaký čas leží na ministerstvu. Zároveň však hodlá shánět prostředky i z jiných zdrojů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
proc ?
14.09.14 04:25
zobrazit všechny komentáře

Související články