Oslava aktivní architektury

Vložil
Pavlína Drbálková
06.06.2013 11:15
VELUX Česká republika, s.r.o.

Ve středu 29. května v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků již druhého ročníku studentské soutěže společnosti Velux, Active House Award.  Soutěžilo se ve dvou kategoriích – novostavba a rekonstrukce, vždy muselo jít o principy aktivního domu.

Aktivní standard je definován ohleduplností k životnímu prostředí, energetickou efektivitou a vysokou kvalitou vnitřního prostředí. Představuje ovšem komplexní pohled na stavbu. Celková vize aktivního domu je spíše dlouhodobý myšlenkový cíl, nejen architektonická kvalita a tabulkový aktivní standad.  Jde o vytvoření teoretické platformy v přístupu k navrhování, jak nejefektivněji propojit energetickou náročnost budov, vysokou kvalitu vnitřního prostředí a minimální dopad na životní prostředí.

Toto vše bylo také kritérii v hodnocení přihlášených projektů. „Představme si, že bychom budovy hodnotili podle toho, jakou mají schopnost zlepšit náš život…“, přibližuje Ing. arch. Klára Bukolská z VELUX Česká republika, s.r.o. a Martin Jančok z architektonického studia P-L-U-R-A-L dodává: „ Jednou z největších výzev architektury je udržet si konzistentnost. To nabírá na důležitosti zejména v současných podmínkách se stále většími nároky na komplexnost budov.“

Mezinárodní odborná porota nakonec ocenila osm soutěžních prací a také pozitivně ohodnotila sociální rozměr a místo tvornost vybraných návrhů. Během hodnocení docházeli členové poroty Mag. Arch. Juri Troy, Gunther Zsolt, MA Lone Feifer, Ing. arch. Martin Jančok a Ing. arch. Klára Bukolská nakonec k více otázkám než odpovědím, což se hezky graficky ukázalo na podlaze galerie. Stačí zelená architektura? …


Vítězem v kategorii novostavba se stala Inventura archetypu, projekt aktivního viladomu studenta Fakulty architektury VUT v Brně Norberta Obršála.




Porota na práci ocenila zejména využití stávající struktury zástavby vesnice a doplnění její části novým objektem. Velmi pozitivně také ohodnotili propojení práce a bydlení v objektu spolu s poloveřejným dvorem jako urbanistickým řešením. Celou průvodní zprávu naleznete ve fotogalerii. Nás zaujala také práce s archetypem budovy na vesnici a položili jsme panu Obršálovi otázku, co si myslí o současné zástavbě na vesnicích a proč lidé dnes odmítají původní archetypy?
„Vesnice jsou v charakteristických oblastech zanášeny nepůvodní zástavbou různých katalogových bungalovů a slepenců. Charakter jižní Moravy tak pomalu splývá s Valašskem a s Hanou. Původní struktura - místní archetypy tvořily nesrovnatelně inteligentnější strukturu. Myslím si, že odmítání archetypu je způsobeno automatickou asociací "dům = katalogový dům" a vše, co vypadá jinak, je podezřelé. Archetypy jsou tak  posměšně nazývány stodolami.“

Druhé místo v kategorii novostavba získali Juraj Kačenka a Eva Bírová z FA VUT v Brně za projekt Country Houses.




Porota ocenila především architektonický výraz vycházející z historického kontextu vesnice středního Slovenska, kde je dům zasazen. Projekt má také detailně zpracován princip aktivního domu. Jediné, co porota návrhu vytknula, byla novostavba ve volné krajině. O obhájení stavby na horské louce jsme poprosili pana Kačenku: „Mali sme zvolene miesto (juzny mierny svah v prirode so zaujimavym vyhladom) a na neho sme zvolili stavbu s danym konceptom. Odpoved na otazku teda je - ano, chceli sme si vyskusat stavbu vo volnej prirode a nasledne sme hladali koncept, ktory sa na toto miesto najlepsie hodi.“

Výherci v kategorii rekonstrukce se stali Jaroslav Matoušek a Adam Michna s projektem Za humny z Fakulty architektury VUT v Brně.


Na projektu se nejvíc líbila práce se stávajícím zemědělským objektem, který autoři velmi citlivě a zároveň atraktivně přetvořili na kombinaci bydlení a práce z domova. Porota velmi ocenila i zabývání se otázkou recyklovatelnosti nových konstrukcí a možností samozásobitelství v rámci místa. A budou rekonstrukce hlavní doménou příštích let? „Nevíme, jestli rekonstrukce budou hlavní doménou, vždy záleží na daném místě a konkrétní situaci. Nicméně velký potenciál je podle nás ukryt právě na venkově. Kvůli změnám v zemědělství je v dnešní době opuštěno spousta objektů, které mohou čítat stovky až tisíce. Neuškodilo by znát konkrétní číslo. Netvrdíme, že kdyby se rekonstruovaly, pokryly by poptávku všech lidí, kteří chtějí bydlet na venkově. Na druhou stranu si myslíme, že je důležité provést inventuru stávajících objektů, zjistit jejich možnosti a až poté začít zastavovat půdu. V řadě případů se jedná o krásnou architekturu, reagující na konkrétní místo a podtrhující genia loci...“, říká Jaroslav Matoušek.

Ve stejné kategorii byla udělena i zvláštní cena poroty a to za revitalizaci pivních sklepů v centru Gentu na RAW restaurant od Ivany Linderové, Barbory Látalové, Evy Čápové a Michaly Lietavové, studentek FA VUT Brno a FA STU Bratislava.



Ojedinělý a vizionářský návrh samozásobitelské restaurace na břehu řeky nadchl, ale zároveň vyvolával řadu otázek nad plynulým chodem tolika různých technologických principů. Porota byla nadšená i z toho, že projekt přináší do města významný prvek zeleně a nás zajímá, zda autorky vidí znovu-pěstování zeleniny ve městech/ na střešních terasách jen jako momentální trend anebo je to opravdu budoucí cesta?
„Je pravda, že urban farming je momentálne rýchlo sa šíriaci trend v celom svete a myslime si, že v rámci udržateľného rozvoja má tento trend reálnu budúcnosť stať sa súčasťou každého dobre fungujúceho mesta. Jeho hlavnou výhodou je obmedzenie znečisťovania prostredia transportom ovocia a zeleniny do miest a rovnako aj zníženie nákladov na dopravu týchto poľnohospodárskych produktov . Nezanedbateľným prínosom je tiež, že sa aktívne podieľa na rožširovaní zelených ploch v zastavaých centrách miest.“

Mimo tyto hlavní a zvláštní ceny, udělila porota další čtyři ocenění projektům, které zajímavým způsobem pracovaly s principem aktivního domu: Cohousing Vinoř od Evy Eisenreichové a Tomáše Eckschlagera (Fakulta stavební, ČVUT v Praze), Cohousing Vinoř od Patrika Janouška (Fakulta architektury, ČVUT v Praze), Projekt Gro[w]ing House Michaely Smolkové, (Fakulta stavební, STU v Bratislavě) a Návrh Štěpánovský špalíček od Vojtěcha Šedého (Fakulta stavební, ČVUT v Praze).

Ceny a ocenění byly rozdány a večer se pomalu přesunul do Open Air Arény Betlémského náměstí, kde na všechny čekal příjemný raut pod širým nebem a koncert brněnských kapel. Celá událost tak vlastně vypadala jako brněnský večer. Většina oceněných jsou totiž z Fakulty architektury VUT Brno. Čím to? Je Brno lepší?
Určitě ne. Tato soutěž je velmi náročná, nejen kvalitní architektura, ale i nesnadné technické výpočty, které někdy nebývají zahrnuty v běžné výuce, jsou její součástí – tomu odpovídá i poměr přihlášených a odevzdaných prací, který byl třetinový. Obecně by se tedy dalo předpokládat, že budou mít možná navrch fakulty stavební, ale opravdu jen ti, co už něco o energeticky, environmentálně a architektonicky zajímavém navrhování vědí a aktivně se o něj zajímají, měli naději na úspěch. Konkrétní výsledky jsou o konkrétních lidech a ti „aktivní“ se letos sešli v Brně.




Všem výhercům a oceněným gratulujeme!
0 komentářů
přidat komentář

Související články