Ministr dal naději projektu SEFO, způsob financování teprve hledá

Vložil
ČTK
07.02.2011 21:35
Olomouc

Olomouc - Ministerstvo kultury bude hledat zdroje peněz, z nichž by bylo možné uskutečnit vybudování Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež nedosáhlo na zhruba půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Muzeum umění však musí projekt, jenž počítá se vznikem ojedinělé expozice výtvarného umění střední Evropy, přepracovat a hledat možné úspory. Vyplývá to z dnešní schůzky ministra kultury Jiřího Bessera v Olomouci s vede- ním města, Olomouckého kraje, Muzea umění a Univerzity Palackého.
    "Bohužel na cestě se stalo mnoho chyb, na které ani předcházející vedení ministerstva neupozornilo," uvedl Besser. "Je jednoznačné, že tento projekt neuspěl, protože nesplnil základní podmínky, které byly ve výzvě dány. Nesplnil je několikrát, ale vždy někdo přimhouřil oko a otevřel dveře až do tohoto stádia, kdy už oči zavírat nelze," dodal. Podle něj Muzeum umění, jež je příspěvkovou organizací ministerstva, bude ve spolupráci s  ministerstvem zjišťovat, zda projekt nelze přihlásit do jiné výzvy čerpání evropských peněz. Druhou variantou je zajistit peníze ze zdrojů ministerstva kultury či státního rozpočtu. "V tomto případě budeme postupovat stejně jako u  ostatních investic, které jsou v tuto chvíli zastaveny a přepočítávají se peníze na skutečné náklady," doplnil Besser. Projekt SEFO má podle něj proti ostatním výhodu v tom, že se do něj zapojily město, kraj i univerzita. Za jednu z možných dílčích cest označil i vypsání nové výzvy z takzvaných norských fondů letos na podzim. O financování projektu budou jednat zástupci všech zainteresovaných institucí v Praze zřejmě v březnu.
    "Jsem rád, že jsme neztratili naději. Projekt se bude muset přepracovat v každém případě. Jestli bude možné ušetřit, to zatím nevím. V projektu nešlo jen o novostavbu, ale i rekonstrukci stávající budovy, a jsem přesvědčen, že rozpočet nebyl nadsazený," uvedl Zatloukal.
    "V jistém směru jsme obdrželi satisfakci, protože při jednání bylo zřejmé, že problémy nevznikly na naší straně. Zároveň nám stávající vedení ministerstva slíbilo, že ze situace bude hledat cestu. Je tam snaha vytvořit expertní tým, který by pro SEFO našel řešení. Odkud se podaří peníze získat, ale v tuto chvíli ještě není jasné," doplnil primátor Olomouce Martin Novotný.
    Kulturní centrum mělo vzniknout v nové budově v proluce vedle Muzea umění. Za zdmi architektonicky odvážné budovy měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů a součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Otevřít se mělo muzeum v roce 2013, příprava projektu trvala čtyři roky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články