Tendr na nádraží v Hradci Králové se zřejmě bude opakovat

Vložil
ČTK
24.02.2006 10:45
Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ - Tendr v hodnotě půl miliardy korun na stavbu nového autobusového nádraží v Hradci Králové se zřejmě bude opakovat. Podle představitelů radnice by na tom město mohlo vydělat. Uvedly to dnešní Deníky Bohemia v příloze pro okres Hradec Králové. Tendr na autobusové nádraží nedávno zrušil antimonopolní úřad. Město může soutěž vypsat znovu, nebo proti verdiktu úřadu podat rozklad.

"Všechny firmy ví, jakou soupeři podali nabídku, a budou se snažit ceny stlačit dolů. Město tak může ušetřit miliony," uvedl náměstek hradeckého primátora Alois Tuháček. O případném vypsání nové soutěže by mělo město rozhodnout příští týden.
Opakování tendru by podle Tuháčka zdrželo zahájení stavby o tři měsíce. Pokud by se stavbu vlastního autobusového terminálu nepodařilo dokončit do závěru roku 2007, přijde město o dotaci ve výši 62 milionů korun z fondů Evropské unie. "Myslím, že to nehrozí. Firmy jsou schopné dokončit dílo včas. Naopak případné podání rozkladu a třeba i soud by byly komplikovanější," řekl náměstek.
V prvním tendru zvítězilo konsorcium firem vedené společností ŽS Brno, které nabídlo cenu 437 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Proti výsledku se však k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odvolala společnost Skanska CZ, jež skončila s cenou 459 milionů korun na druhém místě.
Firmě Skanska CZ se nelíbilo, že ŽS Brno údajně předepsaným způsobem nesplnila jednu z podmínek tendru týkající se prověření uchazečů Národním bezpečnostním úřadem. Antimonopolní úřad však konstatoval, že tato podmínka tam být vůbec neměla a soutěž zrušil.
Krajské město dosud žádné klasické autobusové nádraží nemá a jeho výstavba je jednou z největších priorit radnice. Autobusy nyní odjíždějí od provizorních stání u vlakového nádraží a z nedaleké panelové plochy.
0 komentářů
přidat komentář