Národní divadlo investovalo do úspor energií 31 milionů

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
14.01.2009 23:05
Praha

Praha - Národní divadlo investovalo do rekonstrukce energetických systémů historické budovy, Nové scény, provozní budovy i budovy restaurace 31,3 milionu korun. Za loňský první rok programu energetických úspor se podařilo ušetřit přes pět milionů korun, což odpovídá téměř 27 procentům původních ročních nákladů. Náklady na ekonomická a ekologická opatření bude Národní divadlo splácet do roku 2017. Novinářům to dnes sdělil jeho ředitel Ondřej Černý.
    "Každý večer se zabýváme ekologií ducha, nyní jsme vstoupili na pole tradiční ekologie. To má, jak ukazují poslední události kolem dodávek plynu, svůj smysl," uvedl Černý.
    Nový energetický systém například zahrnuje ekonomičtější zpracování odpadní energie, využití odpadního tepla olejové hydrauliky jevištní technologie nebo zpětné získávání tepla ze vzduchotechniky, která ročně ušetří 60.000 metrů krychlových zemního plynu.
    První scéna do úsporných opatření a využití obnovitelných zdrojů energie investuje metodou EPC, při které dodavatel garantuje minimální úspory. Uhradí pak případný rozdíl mezi skutečnými a garantovanými úsporami.
    Partnerem Národního divadla je v tomto projektu společnost ENESA, která divadlu garantuje minimální úspory za dobu deseti let ve výši 50,4 milionu korun. Úspory chce divadlo využít na splátky. Efekt opatření se tak podle předsedy představenstva společnosti ENESA Iva Slavotínka splatí z ušetřených nákladů.
    "Tímto způsobem myslíme i na naše nástupce, protože snižujeme náklady na rozpočet divadla i pro období, kdy už tady nebudeme," řekl ČTK ředitel Černý.
    Rozpočet Národního divadla je v tomto roce přibližně 700 milionů korun.
    Projekt EPC se dále vyvíjí a během platnosti smlouvy se uskutečňují i  další opatření, jakým je například instalace fotovoltaických článků na střeše provozní budovy Národního divadla nebo úsporné osvětlení s průměrnou návratností investice do dvou let, které přinese roční úsporu 460 MWh elektrické energie a 542 tun emisí CO2.
    Národní divadlo již podle Černého zahájilo zadání projektu EPC také pro Stavovské divadlo a další své objekty.
    Ekologické aktivity Národního divadla ocenila i Evropská unie. Její komisař pro energetiku Andris Piebalgs zástupcům Národního divadla minulý týden předal plaketu programu GreenLight. Mezinárodní program GreenLight zahájila v roce 2000 Evropská komise na podporu rozšíření energeticky úsporných osvětlovacích systémů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články