Pozemky na Rohanském ostrově v Praze 8 chce 17 zájemců

Vložil
ČTK
17.09.2007 16:55
Praha

Praha - Do několika týdnů se rozhodne, který z uchazečů postoupí do druhého kola magistrátní soutěže na pronájem a následný prodej pozemků na Rohanském ostrově v Praze 8. Přihlásilo se 17 uchazečů, obálky s nabídkami se rozlepovaly dnes, řekl ČTK člen hodnoticí komise František Hoffman (KSČM).
    V soutěži jde o více než 200.000 metrů čtverečních parcel. Má na nich vzniknout nové městské centrum s obytnými domy, službami, hotely a kancelářemi i  zelení. Investoři, kteří se přihlásili, museli respektovat již vypracovanou urbanistickou studii.
    Nabídky nyní podle Hoffmana probere právní kancelář a posoudí, zda splňují formální náležitosti. Potom je budou hodnotit odborníci. Posléze komise určí, kteří uchazeči budou ve druhém kole, v němž bude hrát roli cena.
    Podle informací týdeníku Euro se do soutěže přihlásily například společnosti ICKM, Real Estate Karlín Group, Sekyra Group a patrně také firma Europolis. Zájemci museli mimo jiné předložit koncepční studii využití ostrova, vyčíslit náklady a nastínit dobu výstavby. V prvním kole museli složit třímilionovou jistinu, ve druhém bude 100 milionů korun.
    Rohanský ostrov čekají i další velké změny. Plochy, které nejsou chráněny zábranami proti velké vodě, budou sloužit pro odpočinek obyvatel. Pro novou zeleň, sport a rekreaci chce město využít zhruba 60 hektarů tamních pozemků. "Obnovíme rameno Vltavy přibližně v místě původního, které bylo zasypáno v 19. století. To umožní vytvoření Rohanského a Maninského ostrova," uvedl již dříve primátorův náměstek Pavel Klega (ODS).
    V jižní části budou podle plánů plochy zeleně s  promenádními cestami a vyhlídková věž s majákem. Severní část území s přístavy osobních lodí by mělo sloužit pro sport a rekreaci. Měl by tam být i přírodní amfiteátr s jevištěm na vodě. Některé prvky hodlá magistrát postavit z peněz získaných z prodeje pozemků. Měly by se mu také vrátit náklady na výstavbu tamní infrastruktury.
    Nyní jsou pozemky většinou nezastavěné a zdevastované. Na některých jsou provizorní budovy. Na bourání starých staveb, terénní úpravy a další věci má letos město v rozpočtu 208 milionů korun. Plány celkového rozvoje ostrova by se měly začít naplňovat po roce 2008, kdy tam mají být dokončeny inženýrské sítě a prodloužena Pobřežní ulice až k Libeňskému mostu.
    Rohanský ostrov stejně jako celý Karlín, k němuž patří, poničila v srpnu 2002 katastrofální povodeň. Nyní již tuto čtvrť chrání před případným opakováním přírodní katastrofy zábrany, jejichž výstavba stála 626 milionů korun. Většina parcel, jež město v soutěži nabídlo, je v chráněné části.
0 komentářů
přidat komentář

Související články