Pojišťovna chce nahradit známou hradeckou vilu novostavbou

Vložil
ČTK
12.01.2007 10:25
Hradec Králové

Hradec Králové - Pojišťovna Generali, která sídlí v Hradci Králové ve známé vile Anička, chce na jejím místě zbudovat nové sídlo. Vila z roku 1909 by měla být nahrazena moderní stavbou. Záměr však kritizují památkáři, informuje ve svém dnešním vydání pro východní Čechy deník Právo.
"Loni a předloni jednal opakovaně o řadě variant předloženého návrhu výbor hradeckého zastupitelstva a jeho podmínkou bylo, aby investor vyřešil nejen stranu Gočárovy třídy, na které strojí vila Anička, ale i stranu druhou s rohovým domem. Musí jít o koncepční řešení a za určitých podmínek lze vilu Aničku nahradit," řekl Právu hlavní architekt Hradce Králové Petr Brůna.
Ani jeden z objektů, které by měly být zbourány, není zapsán na seznamu památek, oba také leží těšně za hranicí městské památkové zóny. "Odpovědně zvažujeme, zda nová kvalita dokáže nahradit něco takového, jako je stávající vila Anička," řekl Brůna, který řekl, že územní řízení nebylo dosud zahájeno.
Podle Jana Falty, náměstka ředitelky památkového ústavu v Pardubicích, patří vila Anička k hodnotnějším stavbám v souboru vil ve Střelecké ulici. "Je známým orientačním bodem města a její demolicí bude poškozen genius loci tohoto místa," řekl Falta. Podle něj by případné poškození uceleného souboru vil snížilo šance Hradce Králové ucházet se o zápis do seznamu Unesco.
Mluvčí pojišťovny Mario Böhme řekl, že vybudování nového objektu by mělo zlepšit nabídku služeb pro klienty, budova by měla nabídnout také prostory k pronájmům jiným subjektům, vzniknout by měla také restaurace či kavárna. "Definitivní rozhodnutí a termíny nejsou ještě zřejmé. Probíhají nejrůznější správní řízení, která ještě nebyla dokončena a jakékoliv stanovování termínů by bylo poněkud předčasné," řekl Böhme.
0 komentářů
přidat komentář