Vávra s Lipusem natočili další Šumná města a pokřtili kalendář

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.11.2006 21:30
Praha

Praha - V příštím roce se diváci opět setkají s televizním cyklem Šumná města. Jeho tvůrci po dvouleté pauze ve vysílání nových dílů letos natočili dalších deset zastavení u opomíjených či chátrajících památek moderní architektury. Dnes pokřtili v pražském knihkupectví Luxor kalendář Šumná a bezbranná 2007, který také upozorňuje na objekty jejich zájmu.

Televizní cyklus Šumná města, který připravují architekt a protagonista divadla Sklep David Vávra a režisér Radovan Lipus, se poprvé objevil téměř před deseti lety. Vzniklo přes 40 dílů, několikrát bylo však natáčení z finančních důvodů přerušeno. Autoři za tento projekt, který se dočkal i knižní podoby a edice na videokazetách, získali několik odborných ocenění. Velký divácký úspěch pořadu zajistila kombinace Vávrovy architektonické erudice a komiky, s níž průvodce pokaždé v jiném roztodivném dopravním prostředku cestuje za krásou moderní české architektury.
"Letos se po dvouleté pauze začalo znova natáčet a vzniklo deset nových dílů, které se budou vysílat v příštím roce," řekl dnes ČTK Lipus. Nové díly uvedou reprízy některých starších pořadů.
Milovníci moderní architektury, jež je obecně oceňována, té, která je zapomenuta, či dokonce takové, na níž většina lidí pohlíží jako na zlo vyprodukované minulým režimem, se mohou těšit třeba na Šumnou Šumavu. V rámci této zastávky se autoři zaměřili na Sušici, Čeňkovu Pilu, Hartmanice a Železnou Rudu. Na programu je i Beroun, Česká a Moravská Třebové, Litomyšl, Trutnov, Otava, Jihlava, Tábor, Znojmo a Příbram.
Kalendář pro příští rok je již šestým v pořadí. Každému měsíci dominuje panoramatický snímek jedné stavby od fotografa Michaela Míčka a doplňuje jej text o historii a současnosti daného objektu či širšího prostředí. Patrony kalendáře jsou historik architektury Zdeněk Lukeš a historik umění Jiří Kotalík. Kalendář velkého formátu a precizního výtvarného i technického zpracování knihkupci nabízejí kolem 480 korun.
Míčkovy fotografie s archivními snímky stejných objektů a texty i básněmi Vávry a Lipuse budou předmětem výstavy, která bude během příštích dvou let putovat po českých a moravských městech. Cesta začne v březnu v Českém centru ve Vídni.


Kalendář Šumná a bezbranná 2007
Běžná cena: 480 Kč
Naše cena: 440 Kč
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Šumná města
pravidelný divák
11.03.07 10:06
zobrazit všechny komentáře

Související články