Cenu Architekt roku dostal Adam Gebrian za propagaci architektury

Vložil
ČTK
17.09.2015 20:55
Praha

Praha - Cenu Architekt roku dostal architekt, kritik a propagátor architektury Adam Gebrian. Ocenění hodnotí mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech a udílí se v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH. Gebriana porota odměnila za významnou popularizaci tématu architektury. Čestným uznáním ocenila porota publicistu Petra Volfa za kultivaci oboru architektura. ČTK to dnes za pořadatele sdělila Jana Machková.

    "Adam Gebrian je mezi českými architekty výjimkou. Zabývá se totiž propagací architektury. A to vším, co se zlepšením stavu české architektury souvisí, tedy osvětou veřejnosti o architektuře, propagací dobré a kritikou nekvalitní architektury," uvedla ke svému výběru porota. Gebrianova publikační a diskusní aktivita ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře je podle poroty nepřehlédnutelná. "Jako by si byl vědom toho, že jako jediný architekt tuto bohulibou činnost vykonává," dodávají porotci s tím, že cenu udílejí "za nezbytnost a nenahraditelnost jeho počínání v dnešní soudobé architektuře nepřející době".
    V porotě byli Zdeněk Fránek, Regina Loukotová, Josef Pleskot, Osamu Okamura a Antonín Novák. Do užšího výběru se dostal Petr Hájek za svou pedagogickou činnost a propojení teorie s praxí, Pavel Hnilička za zpracování Pražských stavebních předpisů, Roman Koucký za třicetiletou kvalitní profesní, publikační a pedagogickou činnost a Ladislav Lábus za společensky angažovanou činnost v roli děkana Fakulty architektury ČVUT v Praze. Gebrian byl ve finále i loni, stejně jako Hájek, ten tehdy se svým Krkonošským centrem environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí.
    Šestatřicetiletý Adam Gebrian je fanoušek architektury. Vystudoval Fakultu umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Studoval a pracoval v Amsterdamu, Rotterdamu, Praze, Paříži, Londýně a v Los Angeles v architektonických kancelářích Maxwan, Dominique Perrault Architecture, A69 a Bamber & Reddan.
    V letech 2007 až 2014 byl členem redakční rady časopisu ERA21, píše o architektuře do deníků či týdeníků, podílí se na organizaci Pecha Kucha Nights v Praze. Od roku 2009 působí jako moderátor vlastního pořadu Bourání na Radio Wave. V letech 2009 až 2012 působil na liberecké fakultě architektury. Od roku 2013 vyučuje na Prague Institute spadající pod North Carolina State University.
70 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...blahopřání...
Zdeněk Skála
18.09.15 09:53
"Překvapení"
Pavel
18.09.15 05:49
zlý sen
Patrik Líbal
18.09.15 08:13
Nonsens
Tomáš Vích
19.09.15 12:25
zlý sen
Michal Schwarz
19.09.15 06:30
zobrazit všechny komentáře

Související články