Přerov vybuduje v místech, kde kráčel Komenský, venkovní expozici

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
12.08.2015 22:15
Přerov

Zbyněk Musil
nazemiarchitekti

Přerov - Přerov se chystá vybudovat venkovní expozici v lokalitě zvané Na Marku, kde archeologové odkryli unikátní nálezy spjaté s osobností Jana Amose Komenského. Její součástí budou prezentace nálezů, symbolické prvky v obrysu někdejšího kostela i vyznačená historická ulička. ČTK to dnes řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Lokalita byla na jaře na návrh zástupců Muzea Komenského prohlášena za kulturní památku. Město si od expozice slibuje zvýšený zájem turistů.
    Archeologové na místě před třemi lety odkryli základy duchovního centra Jednoty bratrské, jehož součástí byl vedle modlitebny a unikátní renesanční cesty také dům se školou, v níž od roku 1614 působil Komenský. "Původně se v této části města počítalo se stavbou parkoviště. Ovšem poté, co archeologové narazili na základy staveb a dostali ze země zajímavé historické artefakty, došlo k přehodnocení záměru," uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).
    Nová venkovní expozice bude stát 1,6 milionů korun bez DPH. Prezentovat má především Komenského myšlenky. "Podle něj dosahuje člověk poznání světa skrze smysly, rozum a písmo - a řešené území je proto i takto rozděleno do tří symbolických částí," řekla architektka města Klára Koryčanová. Chybět nebude například pietní připomínka bratrské modlitebny, stát tu bude také pilíř, který označí místo historické zvonice. "Na návštěvníky čeká i venkovní prezentace nálezů - ve vitrínách uvidí texty, schémata, ale také kopie artefaktů, které tu ze země vyzdvihli archeologové. Součástí expozice budou i herní prvky, které mají bystřit pozornost, úsudek a paměť - vše v duchu idejí učitele národů," doplnil náměstek Košutek.
    V expozici bude také vyznačena odkrytá historická cesta, z níž byl přístup do školy a po které kráčel kromě Komenského i přerovský rodák a biskup Jednoty bratrské Jan Blahoslav. "Cesta je výborně zachovalá. Po jejím odkrytí ale bude ještě přivolán odborník, který určí podrobný postup pro její konzervaci," doplnil architekt Zbyněk Musil, který za návrhem stojí.
    Město nyní připravuje podklady pro veřejnou zakázku, na podzim by měl začít výběr stavební firmy, stavba by měla být zahájena na jaře příštího roku.
    Archeologové pracovali v lokalitě Na Marku v letech 2012 až 2013. Jejich unikátní nálezy již loni aspirovaly na ocenění nález roku, byly nominovány na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je to nesmysl
Dampit
01.10.15 08:47
zobrazit všechny komentáře

Související články