Historická loděnice v Brně-Jundrově se stala památkou

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
07.05.2015 15:15
Brno

Brno - Ministerstvo kultury vyhlásilo historickou brněnskou loděnici z druhé poloviny 19. století památkou. Stavba v Brně-Jundrově je ale ve špatném stavu. Dřevo, které je nosným prvkem, je napadené dřevomorkou. K vyhlášení objektu památkou přispěla ojedinělost stavby na území Brna, řekl dnes ČTK Petr Czajkowski z Národního památkového ústavu v Brně.

    "Podobných objektů bylo zřejmě více, ale bohužel podlehly času. Obdobná hrázděná architektura se nachází ještě na části brněnského hlavního nádraží," uvedl Czajkowski. Podle něj stavba sloužila patrně od roku 1870 Brněnskému veslařskému spolku (Brünner Ruderverein), ve kterém se scházela elita tehdejšího německého Brna.
    V objektu byl sklad pro lodě, společenská místnost pro setkání členů a také byt správce areálu. Stavba byla později doplněna o skleněný pavilon, který patrně sloužil ke sledování veslařských závodů na řece. Ten už ale dnes nestojí.
    Místo, kde loděnice stojí, je veslařskou minulostí proslulé. Za první republiky zde sídlily celkem čtyři veslařské spolky včetně Českého veslařského klubu, který zde má sídlo dodnes. Na Svratce začínala také olympijská vítězka Miroslava Knapková.
    Objekt loděnice nyní patří Masarykově univerzitě, která pro něj hledá využití. Podle kvestora Martina Veselého by měl sloužit studentům pro spolkový život a volnočasové aktivity. Nejdříve bude ale nutné stavbu sanovat.
    "Poškození nosných konstrukcí je velmi vážné a znamená to rozebrání stavby. Rohová věž je neuživatelná, odklání se od zbytku budovy," uvedl Veselý. Podle něj bude nutné stavbu rekonstruovat podle stavebních postupů z doby jejího vzniku a hledat téměř zaniklá řemesla a materiály. "To samozřejmě zvyšuje cenu," uvedl Veselý.
    Objekt je sice v klidové zóně města, na druhou stranu ale v těsné blízkosti velkého městského okruhu a ulice Žabovřeská, kterou čeká nákladné rozšíření. "To vše bude mít dopad na stav a vnímání místa," dodal Veselý.
0 komentářů
přidat komentář

Související články