Developeři nevylučují odvolání proti výsledkům soutěže Karolina

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
01.07.2006 16:00
Ostrava

Ostrava - Někteří developeři, kteří neuspěli v soutěži na zástavbu území po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy, zvažují odvolání proti jejím výsledkům. Vyplývá to z ankety ČTK mezi neúspěšnými developery. Soutěž ve středu rozhodnutím zastupitelstva vyhrála nizozemská společnost Multi Development, která plánuje do Karoliny investovat 12 až 15 miliard korun.

Ze čtyř neúspěšných developerů možnost odvolání zcela vyloučila pouze společnost ING Real Estate Development, která skončila v hodnocení na čtvrtém místě. Neobstála navíc ani v hlasování občanů, kteří jí v anketě přisoudili až poslední místo. "V našem případě o odvolání neuvažujeme," řekla ČTK mluvčí společnosti Renata Kodadová.
Radomír Němeček ze společnosti TriGránit Czech Republic dnes ČTK řekl, že firma nyní možnost odvolání posuzuje. "V tuhle chvíli to vnímáme tak, že rozhodnutím zastupitelstva byl legitimně zvolen vítěz, bez ohledu na to, jaký máme názor na způsob hlasování," podotkl Němeček. Dodal, že právě způsob hlasování považuje za velmi nešťastný a pro projekt takového rozsahu nevhodný.
Zastupitelé ve středu hlasovali tak, že nejprve přidělili developerům čísla, která určovala pořadí, v jakém o nich zastupitelé budou hlasovat. Poté zastupitelé rozhodli nejprve o pátém a čtvrtém místě, následně pak zvolili vítěze a až po něm druhého a třetího v pořadí. Společnost TriGránit Czech Republic, která do soutěže vstupovala společně s Orco Property Group skončila u zastupitelů na druhém místě, lidé naopak vyhodnotili její návrh jako nejlepší.
Odvolání proti výsledkům zatím zcela nevyloučil ani Josef Tobek ze společnosti ECE Projektmanagement Praha, která se soutěže účastnila spolu s Passerinvest Group a skončila na třetím místě. "Chci se tím samozřejmě ještě trošku zabývat, protože mi připadá, že to hlasování proběhlo na moje gusto příliš nějak rychle, příliš jednoduše a příliš plánovitě," řekl ČTK Tobek. Rovněž on se domnívá, že způsob hlasování nebyl vhodný.
Rozhodování o případném odvolání zatím není zcela uzavřeno ani ve společnosti Sekyra Group, která skončila na poslední místě. "My řešíme celou řadu variant, jak postupovat, a to včetně právních cest," uvedl za Sekyra Group Radek Polák.
Podle magistrátu mají neúspěšní developeři jedinou možnost, jak se proti výsledkům soutěže odvolat. Mohou podat na ministerstvo vnitra návrh na přezkum rozhodnutí zastupitelstva.
Karolina, jejíž nezastavěná plocha je více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí, je v Česku druhou největší nezastavěnou plochou v centru města. Objemem investic patří k současným nejvýznamnějším developerským počinům v zemi, stejně jako například administrativní BB Centrum v Praze 4 nebo revitalizace smíchovského nádraží v Praze. Firma Multi Development, která dosud investovala v 18 zemích, ji chce zastavět do roku 2016.
Developerskou soutěž provázela značná kritika. Karolina je totiž dlouhodobě předmětem sporu mezi městem a skupinou polských architektů, kteří před lety vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž. Město se však nakonec rozhodlo, že se nebude řídit jejich návrhem, ale vyhlásí developerskou soutěž. Tu však Česká komora architektů označila za neregulérní architektonickou soutěž.
0 komentářů
přidat komentář

Související články