Dekonstrukce lešení zničila 20 aut, škoda 2,7 milionu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
26.06.2006 15:05
Brno

Brno - Při sobotním pádu lešení v Benešově ulici v centru Brna bylo poškozeno 20 aut, na kterých vznikla škoda 2,7 milionu korun. Příčina neštěstí, při němž dva lidé utrpěli zranění, není zatím známa. Kriminalisté stanovili dvě možné verze příčin náhlého zborcení třípatrového lešení: jeho špatné ukotvení, popřípadě nedodržení správných stavebních postupů. ČTK to dnes řekla mluvčí brněnské policie.

    "Výsledek vyšetřování by měl být znám do měsíce. Kriminalisté budou vycházet z posudků znalců a statiků," uvedla. Zdůraznila, že celkové škody nejsou vyčísleny. Ztráty na poničeném osvětlení a také elektrickém vedení musejí ještě sečíst energetici.
    Při neštěstí byli zraněni dva lidé - padesátiletý muž s jednadvacetiletou dcerou. V době nehody si vybírali peníze z bankomatu, který je na budově umístěn. Muž utrpěl zranění lehké, dcera těžké. Má několik zlomenin a pohmožděné břicho. Dnes bude z jednotky intenzivní péče v úrazové nemocnici přeložena na běžné oddělení. Do týdne by mohla být propuštěna domů, řekl ČTK zástupce ředitele nemocnice Petr Svoboda.
    U opravovaného objektu bylo používáno takzvané lehké stavební lešení, řekl ČTK Ladislav Juříček, který jako první statik místo neštěstí navštívil. Zatím se neví, zda bylo řádně ukotveno. "Kotvení se provádí proto, aby se lešení nevyvrátilo. Uchyceno může být přímo do zdiva. Záleží například na tom, jaké hmoždinky jsou použity, jaká je vzdálenost mezi úchyty," uvedl s tím, že si příčiny neštěstí netroufá hodnotit.
    Lešení dlouhé 80 metrů se zřítilo v sobotu krátce po 10:00. Stálo u domu, jehož fasáda se bude opravovat. Zbortilo se po celé délce. V úseku 25 metrů strhlo i římsku objektu a vytvořilo až metr vysokou hromadu sutě. Pokud by se lešení zřítilo v pracovních dnech, byly by následky neštěstí podstatně horší. Benešova ulice patří k velmi frekventovaným.
0 komentářů
přidat komentář