V Nejvyšším purkrabství na Hradě se zboří někdejší Dům dětí

Vložil
ČTK
22.02.2014 20:05
Praha

Praha - Areál Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě bude brzy vypadat jinak, než tomu bylo posledních 50 let. Správa Pražského hradu se rozhodla, že nechá odstranit objekt ze 60. let minulého století, který chátrá a dnes je v něm jen kavárna a prodejna suvenýrů. Ještě před několika lety se přitom plánovala rekonstrukce tohoto objektu.
    "Objekt je na pokraji životnosti: do střešního pláště zatéká, typ zasklení je nevyhovující, protože působí kondenzaci v zimě a přehřívání v létě," řekl ČTK mluvčí Správy Pražského hradu (SPH) David Šebek. Kovové profily a betonové konstrukce stavby korodují. Špatná je i statika objektu, který podle mluvčího nevyhovuje ani současným požárně-technickým požadavkům. "V podstatě je neopravitelný," konstatoval.
    Informaci o plánovaném bourání objektu přinesl v pátek server ihned.cz. Na uvolněném místě žádná nová stavba nevznikne, uprostřed ale zůstane kašna, která je dnes v atriu budovy. Po zbourání budovy se opraví i fasády okolních domů, které obklopují vestavbu. Ta vznikla na místě renesančních domů, které byly odstraněny.
    Zahájení prací podle Šebka záleží na výsledku výběrového řízení, které se nyní koná. Na nádvoří purkrabství jsou v létě Letní shakespearovské slavnosti, podle Šebka se uskuteční podle plánu.
    Domek na nádvoří purkrabství vznikl jako Dům československých dětí. O jeho opravě se uvažovalo už na počátku 90. let, ale kvůli nevyřešeným restitučním nárokům nebyla možná. Od roku 2002 v něm působila Galerie Leica, specializovaná na výstavy fotografií, které patřily v Česku k nejnavštěvovanějším. Přes původní dohody o dlouhodobé spolupráci jí ale SPH v roce 2004 neprodloužila smlouvu o pronájmu purkrabství a vypsala na něj konkurz.
    V něm vybrala agenturu Schok, provozovatele Letních shakespearovských slavností. Agentura se zavázala po rekonstrukci v domku vybudovat kulturně-informační centrum s celoročním provozem, které by zahrnovalo multimediální sál, výstavní prostor, informační centrum, gastronomické zařízení a zázemí pro shakespearovské slavnosti. V roce 2008 uváděla, že má připravenou studii a v přípravě byly i architektonické návrhy a oprava měla začít za rok.
    Důvodem oddalování začátku rekonstrukce bylo podle tehdejšího výkonného ředitele agentury Václava Beránka vysoká míra zodpovědnosti - stavební práce měly být totiž největším zásahem do architektury Pražského hradu od 60. let minulého století. Václav Beránek již několik let působí jako vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu, která se nyní rozhodla domek zbourat. Náklady na odstranění stavby se odhadují na 18 milionů korun.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kdo
nela
25.05.14 02:35
autoři
Raval
25.05.14 04:08
hlavatý
veronika vicherková
18.12.14 06:45
zobrazit všechny komentáře

Související články