Bystřice n. P. chce dotace na hvězdárnu a na oživení Zubštejna

Vložil
ČTK
10.07.2012 20:00
Bystřice nad Pernštejnem (Žďársko) - Radnice v Bystřici nad Pernštejnem chce sehnat dotace na malou hvězdárnu na kopci Hora, kde kdysi stávala šibenice, a také na oživení zříceniny hradu Zubštejn. Oba projekty by měly přispět k rozvoji turistiky. Stály by celkem 30 milionů korun. O podporu na ně teď město požádalo v evropském Regionálním operačním programu. Novinářům to dnes řekl bystřický místostarosta Josef Vojta (SNK).
    Městu už unie slíbila dotaci na velký projekt Centra zelených vědomostí za 150 milionů korun. Otevření rozlehlého areálu s vesnickým skanzenem a moderním ekopavilonem je plánováno na květen 2014. Další chystané projekty by mohly nabídku ještě zpestřit. "Pro turismus by to byla třešnička na dortu a návštěvníky by to tady zase zdrželo trochu déle," uvedl Vojta.
    Oba projekty radnice připravuje přes dva roky, ale dotace na ně zatím nesehnala. První projekt se týká bystřické dominanty - kopce Hora. V místech, kde bývalo popraviště, roste les. "Asi před třemi lety město vypsalo soutěž na využití kopce Hora. Nápadů bylo několik, mezi nimi byla i cesta útrpného práva," přiblížil Vojta.
    Zvítězil návrh mladých architektů na vytvoření malé hvězdárny pro veřejnost. V okolním parku by měly být zajímavé prvky inspirované astronomií, jako jsou sluneční hodiny a otočná lavička nad mapou hvězdné oblohy. Projekt za 15 milionů korun počítá také se vznikem přístupové cesty, odlesněním kopce a s novou výsadbou, v níž nebudou chybět ovocné stromy.
    Srovnatelné náklady má projekt na oživení někdejšího rozlehlého pernštejnského sídla Zubštejn. Na louce u zříceniny by město chtělo mít dvě desítky pevných dřevěných staveb, které budou připomínat středověké předhradí. Sloužit budou i jako zázemí při pořádání festivalů a jiných akcí na hradě. V minulých letech se už bystřická radnice díky dotaci postarala o statické zajištění této zříceniny a o vybudování bezpečného přístupu pro návštěvníky. Těch se na hradě ročně vystřídá skoro 20.000.
0 komentářů
přidat komentář