Zemřel architekt Pavel Kupka

Zdroj
Česká komora architektů
Vložil
Tisková zpráva
31.05.2019 11:20
Pavel Kupka

Významný architekt Pavel Kupka, který zasvětil celý svůj život rekonstrukcím památkově chráněných objektů v Praze, zesnul 22. května 2019 v nedožitých 83 letech. Jeho citlivý přístup se projevil u barokních paláců - Nostického, Toskánského či Lichtenštejnského, podílel se ale také třeba na obnově Národního divadla. Rozloučení proběhne 3. června 2019 ve 14 hod. ve velké obřadní síni Krematoria v Praze-Strašnicích.

Pavel Kupka se narodil 15. července 1936 v Opavě. V roce 1960 absolvoval Fakultu architektury a pozemní stavitelství ČVUT v Praze a poté nastoupil do Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (spolupracovníci Bohumil Blažek a Jana Hrdličková), kde pracoval až do založení vlastního ateliéru v roce 1991. V roce 1966 absolvoval půlroční odbornou stáž v Paříži. Pravidelně od 60. let spolupracoval se sochařem Karlem Neprašem.

V 90. letech se proslavil rehabilitací a obnovou pražských barokních paláců – Lichtenštejnského a Hartigovského paláce na Malostranském náměstí (HAMU), Nostického paláce na Maltézském náměstí (sídlo Ministerstva kultury ČR) a Toskánského paláce na Hradčanském náměstí (Ministerstvo zahraničních věcí ČR). Na konci 70. let se Kupka podílel na obnově historické budovy Národního divadla a návrhu jeho nové provozní budovy (kromě Nové scény) a poté se zabýval rekonstrukcemi a zástavbou na Václavském náměstí (včetně dokončení stavby vestibulu stanice metra, zástavbou tzv. Myší díry, generelem pěší zóny atd.). Jeho rukopis se projevil také u rekonstrukce gotického křídla Anežského kláštera či Černínského paláce na Loretánském náměstí (sídlo Ministerstva zahraničních věcí ČR). Mezi jeho poslední realizace patří obnova Trauttmannsdorfského paláce na Malé Straně. Často se také účastnil architektonických soutěží, v roce 1990 například získal nejvyšší ocenění za návrh oltáře pro mši papeže Jana Pavla II. na Letné.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Můstek
03.06.19 07:03
Lidská Bytost
P. Štěpán Faber
13.02.23 09:46
zobrazit všechny komentáře