Plzeň má čtyři varianty jak dál s kulturním domem Peklo

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
08.02.2019 08:15
Plzeň


Plzeň - Památkově chráněný kulturní dům Peklo v Plzni, který musel být loni uzavřen kvůli havarijnímu stavu, bude muset město rekonstruovat za stovky milionů korun. Může ho ale také prodat, nebo nabídnout v koncesním řízení k dlouhodobému pronájmu - nájemce by ho pak musel sám opravit. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes předložil zastupitelům radní města David Šlouf (ODS). O jedné z variant by měli rozhodovat v květnu. Peklo je s Měšťanskou besedou největším městským sálem pro pořádání kulturních akcí.


"Informativní zpráva zahrnuje všechny možnosti nakládání s objektem - od rekonstrukce velkého sálu, tedy od malé varianty za zhruba 254 milionů korun včetně DPH po velkou variantu (tedy opravu sálu plus celého objektu Pekla), která vychází kolem 510 milionů Kč," uvedl. Město teď na opravu nemá peníze a pokud půjde tímto směrem, musí si vzít úvěr - zřejmě z Evropské banky pro obnovu a rozvoj, u níž má otevřený úvěrový rámec ve výši 650 milionů Kč, z něhož ale zatím nečerpala. Dotace na takový projekt se nyní podle Šloufa nedá sehnat, možná se objeví nějaké možnosti ve třetím plánovacím období EU po roce 2020.

"Tyto dvě varianty mají nějakou logiku," uvedl Šlouf. Další objektivní možností je prodej Pekla, čtvrtou je koncesní řízení. "Město řekne - máme tady objekt, dáváme koncesní nabídku neurčitému okruhu zájemců a přijďte nám říct, co byste tu chtěli dělat, jak byste to opravili, co požadujte od města za nájem, a pojďme se bavit," řekl. Dlouhodobým nájmem by pak měli nájemci zajištěno, že se jim investice zhodnotí.

Dnešní zprávou chtěl radní seznámit zastupitele se všemi možnostmi. "Teď se budeme bavit v klubech (zastupitelských). Chtěl bych, aby se nejdéle v květnu rozhodlo o jedné z těch čtyř variant," uvedl Šlouf.

O uzavření Pekla rozhodl loni v srpnu statik poté, co prozkoumal krovy a zdivo nad velkým sálem, které masivně napadly dřevokazné houby. Už koncem loňského roku dalo město do objektu 20 milionů korun na výměnu kotlů, rozvodů, radiátorů a sociálních zařízení. Komplexní obnovu nechali zastupitelé až na novou reprezentaci města.

Koncerty, divadla a maturitní plesy se musely přesunout do DEPA2015, které stejně jako Peklo provozuje městská společnost Plzeň 2015, a do dalších sálů ve městě, jako je Měšťanská beseda a Parkhotel.

Radnice dostala kulturní dům od státu před 15 lety zdarma, ale do jeho oprav zatím moc nedala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články