Praha 4 chce, ať se o Dominikánský dvůr v Braníku stará magistrát

Vložil
ČTK
07.02.2019 08:05
Praha


Praha - Radnice Prahy 4 chce, aby od ní magistrát převzal do správy Dominikánský dvůr v Braníku. Rozhodli o tom na dnešním jednání zastupitelé městské části. Důvodem je nedostatek financí na opravu této barokní památky. Pokud ji magistrát převezme do správy, mohlo by tam sídlit waldorfské centrum. Dvůr měla od roku 2014 pronajatý společnost Zemský pivovar. Podle radnice neplnila smlouvu, a proto městská část nájemní vztah ukončila.


Radní Lukáš Zicha (Společně pro Prahu 4) zastupitelům řekl, že na opravu a provoz nemá radnice v rozpočtu peníze. Dominikánský dvůr je ve špatném technickém stavu. Vedení radnice podle Zichy jednalo s několika radními hlavního města, kteří s navrženým postupem souhlasili. Ve dvoře by podle něj v budoucnu mohla sídlit waldorfská škola.

Odhadovaná cena oprav se podle lednového vyjádření starosty Petra Štěpánka (Zelení) na dotaz ČTK pohybuje mezi 150 miliony až 250 miliony korun. Náklady budou záviset mimo jiné na požadavcích památkářů.

Opoziční zastupitel Zdeněk Kovářík (ODS) kritizoval podobu materiálu, který radní předložili zastupitelstvu. "Náměstek (primítora) pro finance (Pavel Vyhnánek) ještě v pondělí nevěděl, že s vámi jednal," řekl Kovářík. Zastupitel Jaroslav Mith (ODS) zdůraznil, že s magistrátem je třeba nejdříve uzavřít písemnou smlouvu. Chybějící smlouvu kritizoval rovněž opoziční zastupitel Michal Hroza (TOP 09).

Místostarosta Tibor Vansa (Piráti) řekl, že jednal s magistrátním radním pro školství Vítem Šimralem (Piráti). Vansovi prý slíbil, že město dvůr opraví, a on mu věří. Podstatná potom podle Vansy není smlouva, ale politická vůle, kterou představitelé města mají.

Společnosti Zemský pivovar ukončila radnice nájem v druhé polovině roku 2017. Společnost podle ní neplnila smlouvu, a navíc v daném termínu neprokázala, že má peníze na slibované opravy. Podle původních plánů měla firma v chátrající památce vybudovat minipivovar a hotel. Firma výtky vždy odmítala.

Bývalý Dominikánský dvůr pochází ze třetí čtvrtiny 17. století. Z původních čtyř křídel se do současnosti dochovaly tři včetně zvonice z roku 1761.

Waldorfská pedagogika nabízí alternativní přístup ke vzdělávání, běžnou součástí výuky je třeba dramatická výchova, děti se učí také manuálním zručnostem. Školáci se například v přírodopise neučí celý rozsah látky, učitel spíš vybere konkrétní zajímavou problematiku, kterou se žáky rozebere do hloubky. Děti jsou také zpravidla hodnoceny slovně, nikoli známkami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články