Jihomoravský kraj zváží prodej pozemků pro čínské lázně

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
09.01.2018 16:55
Brno - Radní Jihomoravského kraje chtějí prodat pozemky, na kterých má čínská společnost Risesun vybudovat lázeňský komplex za více než miliardu korun. Cena pozemků se odhaduje zhruba na 350 milionů. ČTK to dnes řekl Martin Itterheim, předseda představenstva společnosti Thermal Pasohlávky, kterou založily kraj a obec. Firma jako vlastník pozemků jedná s čínskou stranou, prodejem by získala peníze na své závazky i investice. Budoucí vlastník však musí garantovat vznik lázeňského komplexu.


O vybudování lázní se mluví mnoho let. Proto kraj s Pasohlávkami založil Thermal Pasohlávky, který u obce vybudoval potřebnou infrastrukturu. Záměr prodeje soukromému investorovi ve veřejném nabídkovém řízení musí schválit zastupitelstva kraje i obce, jednat budou v lednu.

Kraj zvažoval dvě možnosti, a to vytvoření společného podniku s čínskou firmou Risesun a následné vybudování lázní, nebo prodej pozemků potenciálnímu investorovi. V prodeji radní vidí možnost okamžitého zhodnocení pozemku. "Rada se jednohlasně shodla na variantě přímého prodeje, protože je to pro kraj méně administrativně i časově náročné než založení společného podniku se soukromým investorem," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Podle něj je podmínkou transakce zajištění dostatečných garancí ze strany budoucího vlastníka pozemků, že bude realizovat stavbu a provoz lázeňského resortu v souladu s platným územním plánem, zpracovanou územní studií a předloženým projektovým záměrem. "Proto byly navrženy podmínky, za kterých bude zveřejněn záměr prodeje pozemků a které musí případní zájemci včetně společnosti RiseSun respektovat," doplnil Šimek.

Podle Itterheima firma Risesun spolupracovala na přípravě projektového záměru a chce lázně vybudovat v nachystané podobě. Je připravená také podat nabídku i v případě prodeje pozemku.

Hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO) řekla, že prodejem vznikne možnost rychlého získání peněz pro Thermal Pasohlávky. "Může uhradit závazky společnosti, ale současně investovat například do odborného léčebného lázeňského ústavu, na který kraj aktuálně hledá finanční prostředky," uvedla Malá. Léčebný ústav chce kraj postavit také v Pasohlávkách zhruba za 200 milionů, nabídnout má 160 lůžek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články