Ministerstvo vyhlásilo starou budovu nemocnice ve Znojmě památkou

Vložil
ČTK
03.12.2017 19:15
Znojmo - Ministerstvo kultury vyhlásilo starou budovu znojemské nemocnice kulturní památkou. Objekt podle ministerstva představuje významnou architektonickou ukázku monumentálně koncipované nemocniční budovy z počátku 20. století, vyplývá z rozhodnutí ministerstva. Celý areál aktuálně mění majitele. Zastupitelé Jihomoravského kraje začátkem listopadu schválili jeho prodej za 40 milionů korun společnosti Nailis77.


Stará nemocnice se nachází v předpolí městské památkové rezervace. Postavena byla v letech 1906 až 1908 znojemskou stavební hutí Karla Wittka podle plánů městského stavebního rady Adolfa Janische. Zařízení interiérů tehdy přesně odpovídalo zařízení nemocnice ve Vídni.

Od doby svého vzniku byla budova využívána jako zdravotnické zařízení v podstatě nepřetržitě. Její interiéry byly ale průběžně modernizovány.

Areál měla na starosti znojemská nemocnice, která tam dříve sídlila. Pak se přestěhovala do nových prostor. Nemá však dostatečnou kapacitu, a proto je v prostorách staré nemocnice ještě část jejího provozu. Kupující proto podepíše při podpisu smlouvy i smlouvu o nájmu s nemocnicí. V areálu je také léčebna dlouhodobě nemocných, která zůstává v majetku kraje.

Stará znojemská nemocnice je na okraji historické části města vymezené ulicemi Vídeňská, Dyjská a Na Kolbišti a je začleněná do památkově chráněného území. Výměra pozemků k prodeji je asi 30.000 metrů čtverečních. Záměr prodeje byl poprvé schválen v listopadu 2012, na úřední desce kraje byl zveřejněn zhruba desetkrát.
0 komentářů
přidat komentář

Související články