V okolí hradu Pernštejn začne obnova zahrady

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
30.11.2017 14:50
Nedvědice - V okolí hradu Pernštejn na Brněnsku začne ještě letos obnova historické zahrady kácením stromů, které jsou havarijním stavu. Národní památkový ústav (NPÚ) dnes slavnostně podepsal na hradě smlouvu se společností Garden line s.r.o., která vyhrála v tendru na obnovu zahrady. Cena je 102 milionů korun včetně DPH, sdělili ČTK zástupci NPÚ. Projekt je financován především z fondů EU.


Součástí ceny za dílo je komplexní obnova zahrad obsahující stavební a restaurátorské práce, terénní úpravy, kácení a výsadbu. Všechno má být hotovo do září 2020. "Práce budou zahájeny ještě do konce letošního roku a podle harmonogramu se začne pokácením havarijních stromů na jižní stráni pod hradem, na které je situována zahrada," uvedla Klára Zábojníková z NPÚ.

Vrchnostenská okrasná zahrada na Pernštejně je architektonický komplex středověkého hradu, doplněný nejprve v baroku a posléze na přelomu 18. a 19. století souborem zahrad. Podle památkářů nemá v České republice srovnání. S přispěním evropských peněz se areál vrátí do své vrcholné podoby z doby před 200 lety, kdy patřil mezi patnáct nejvýznamnějších zahrad na Moravě a ve Slezsku.

"Přestože Pernštejn patří k nejlépe dochovaným památkám u nás, jeho potenciál ukrytý v přilehlém parku a zahradách byl po dlouhá desetiletí opomíjen. Dnes zahajovaný projekt nabízí šanci předat tento díl našeho kulturního dědictví budoucím generacím v lepším stavu, než jsme jej přebírali," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Hrad Pernštejn loni navštívilo více než 114.000 lidí. Obnova a zpřístupnění vrchnostenské zahrady vrátí hradu, který byl v roce 1995 spolu se zahradou prohlášen národní kulturní památkou, jeho komplexnost, ale i návštěvnickou atraktivitu. V návaznosti na nové parkoviště a naučné stezky vybudované městysem Nedvědice se otevře návštěvníkům nový pohled na hrad. Zdůrazní monumentalitu hradní pevnosti v kontrastu se subtilním charakterem zahrady pod jeho hradbami.

"Projekt je ojedinělou příležitostí navrátit uměleckou hodnotu tomuto historickému místu a přiblížit veřejnosti zahradní kulturu, která je součástí našeho kulturního dědictví. Zahrada, rozkládající se na jihozápadním svahu strmého hradního kopce a v údolní nivě pod ním, je rozsahem sice poměrně malá, ale svým pojetím, obsahem a umístěním naprosto mimořádná a má šanci přilákat nové návštěvníky, na které budou čekat kvalitnější služby i zázemí," uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Podobu zahrady v době její největší slávy přibližuje inventář z roku 1806, zachycující nejen jednotlivé zahradní architektury a užitné stavby, ale také jejich mobiliář, stav ovocných a cizokrajných stromů i kvetoucích rostlin. "Nejčastěji pěstovaným stromem byla hrušeň a právě hruška, ovoce králů, se stane symbolem obnovené zahrady," dodala Goryczková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články