Příští rok by na seznam UNESCO mohla přibýt stavba i tradice z ČR

Vložil
ČTK
30.11.2017 10:55
foto: Karel Vavra

Praha - Počet položek, které má Česká republika v seznamech UNESCO, by se pravděpodobně mohl rozšířit v příštím roce. Před rokem bylo zapsáno české loutkářství, v oblasti nemovitých památek ale nová z Česka nepřibyla už 14 let. Přestože seznam staveb zapsaných v UNESCO je nejpopulárnější a zapsané památky jsou navázané na turistický ruch, odborníci si více cení zápisů osvědčených postupů, které pomáhají udržet tradiční řemesla a dovednosti.


Nejblíže z nemovitých památek má k zápisu Žatec jako město chmele, jehož nominace by se měla probírat příští rok. V oblasti nehmotného dědictví ČR letos předložila dvě nominace. "V tuto chvíli procházejí hodnotícím procesem a budou předloženy výboru na jeho zasedání na konci roku 2018," řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministerstvo uvádí, že z jeho pohledu jsou úplně nejdůležitější zápisy na Seznam osvědčených postupů v oblasti nemateriálního kulturního dědictví. "Sdílejí mechanismy a praktiky, které udržování projevů nemateriálního kulturního dědictví podporují."

Výbor světového dědictví zasedá vždy na přelomu června a července a zapisuje památky na Seznam světového dědictví. Výbor pro zachování nemateriálního kulturního dědictví zasedá vždy na přelomu listopadu a prosince a zapisuje prvky na některý ze seznamů nemateriálního kulturního dědictví. Příští zasedání je od 4. do 9. prosince v Jižní Koreji.

ČR předložila poslední dvě nominace na seznam nemateriálního kulturního dědictví letos na jaře. Jde o nadnárodní nominaci Modrotisku a národní nominaci Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek.

Ministerstvo kultury, které spravuje seznam památek i tradic, jež by stát chtěl do UNESCO nominovat, říká, že se žádný typ nehmotného dědictví neupřednostňuje před jiným. Nelze tak říci, jaké tradice či osvědčené postupy řemeslné výroby mají větší šanci. "Nejsou upřednostňovány třeba lidové tance před obřady. Jde o to zapsat takové jevy, které různé komunity a společenství identifikují jako projevy vlastní tradice, jsou pro ně důležité a chtějí je předávat dalším generacím," uvedla mluvčí.

Z českých zápisů nehmotného dědictví jich je několik nadnárodních - loni zapsané loutkářství a sokolnictví. V případě nemovitých památek se poslední léta traduje, že nadnárodní nominace mají větší šanci. Záleží na druhu nominovaného jevu. Některé tradice se vyskytují v nějakém regionu bez ohledu na státní hranice, pak se společná nadnárodní nominace nabízí. Ale není možné říci, že by nadnárodní nominace měly vždy přednost před národními, nebo že by se prioritně posuzovaly jako v případě zápisů na Seznam světového dědictví, uvedlo ministerstvo.

Dnes jsou z Česka vedle zmíněných položek na seznamu nehmotného dědictví zapsány slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky. Nominovat by ČR chtěla v budoucnu například i valašský odzemek, tradiční léčebné procedury a odkaz Vincenze Priessnitze nebo betlémskou cestu v Třešti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články